fbpx

Jangkitan penyakit kelamin meningkat

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Seorang doktor memeriksa penyakit HIV dan sifilis ke atas seorang migran di Ciudad Acuna, Mexico. - AFP

GENEVA, SWITZERLAND – Jangkitan virus kurang imun (HIV), virus hepatitis dan jangkitan penyakit kelamin (STI) masih memberikan cabaran kesihatan awam yang ketara kerana menyebabkan 2.5 juta kematian setiap tahun, demikian menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) seperti dilaporkan agensi berita Anadolu.

Menurut laporan itu, jangkitan STI semakin meningkat di kebanyakan rantau kerana bilangan kes melebihi sasaran yang telah ditetapkan sebelum ini.

Pada 2022, negara-negara yang menganggotai WHO menetapkan sasaran untuk mengurangkan jumlah jangkitan sifilis dewasa tahunan sebanyak 10 kali ganda menjelang 2030, iaitu daripada 7.1 juta orang kepada 710,000 pesakit.

“Namun, kes sifilis baharu dalam kalangan orang dewasa berumur 15 hingga 49 tahun meningkat lebih satu juta pada 2022 sehingga mencecah lapan juta,” kata laporan itu.

Laporan tersebut turut mendedahkan bahawa peningkatan tertinggi kes tersebut berlaku di rantau Amerika dan Afrika.

“Kenaikan (kes) sifilis menimbulkan kebimbangan utama.

“Mujurlah terdapat kemajuan penting dalam beberapa bidang lain termasuk dalam mempercepatkan akses kepada komoditi kesihatan kritikal termasuk diagnostik dan rawatan,” kata Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tambah laporan yang sama, pada 2022, sebanyak 230,000 kematian berkaitan sifilis telah dilaporkan. 

Dalam pada itu, jangkitan HIV baharu hanya berkurang daripada 1.5 juta pada 2020 kepada 1.3 juta pada 2022.

Tedros berkata, terdapat 630,000 kematian berkaitan HIV pada tahun yang sama dengan 13 peratus daripadanya melibatkan kanak-kanak berumur di bawah 15 tahun. – AGENSI 

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI