fbpx

CDC keluar amaran meningitis kepada jemaah haji

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sebanyak 12 kes meningitis yang berkaitan jemaah umrah dilaporkan. – Adobe Stock/Health Day News

WASHINGTON – Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) memberi amaran mengenai risiko jangkitan meningitis pada musim haji kali ini selepas penyakit itu menyerang 12 jemaah umrah.

Agensi berita United Press International melaporkan, kesemua kes meningitis itu dilaporkan kepada agensi kesihatan kebangsaan di tiga negara.

Sembilan  kes penyakit  melibatkan individu yang tidak menerima suntikan vaksin meningococcal, kata CDC meskipun kerajaan Arab Saudi meminta supaya semua jemaah berusia lebih setahun mengambil suntikan tersebut.

Tambah CDC, 10 daripada 12 kes itu melibatkan pesakit yang melakukan perjalanan ke kota suci Mekah, manakala dua lagi adalah  kontak rapat pengembara yang pulang dari Arab Saudi.

Meningitis adalah penyakit bawaan bakteria yang jarang berlaku, namun berisiko  membunuh antara 10 hingga  15 peratus pesakit walaupun mereka menerima ubat antibiotik, kata CDC.

Menurutnya, lima kes meningitis dilaporkan di Amerika Syarikat, empat di Perancis dan tiga di Britain.

Meningitis boleh menyebabkan radang pada lapisan otak dan saraf tunjang. Antara gejalanya termasuk demam, sakit kepala, leher kaku, loya, muntah, sensitif pada  cahaya dan status mental yang berubah.

Jangkitan juga boleh merebak ke dalam  darah, dengan gejala tambahan termasuk menggigil, keletihan, tangan dan kaki berasa sejuk, sakit teruk, pernafasan cepat, cirit-birit dan ruam berwarna ungu gelap. 

Gejala boleh bertambah buruk dengan cepat dan mengancam nyawa dalam masa hanya beberapa jam,  kata CDC, namun mereka yang terselamat berisiko menjadi pekak atau memerlukan pemotongan anggota badan.– AGENSI 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI