fbpx

F1: Leclerc akui hilang sentuhan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
LECLERC mengakui punca keputusan perlumbaan yang kurang memberangsangkan adalah kegagalannya meraih petak terbaik di pusingan kelayakan. - AFP

TOKYO – Pelumba pasukan Ferrari, Charles Leclerc mengakui masih banyak kelemahan yang perlu diperbaiki jika mahu mencabar kejuaraan dunia selepas menamatkan perlumbaan Grand Prix (GP) Jepun di kedudukan keempat, kelmarin.

Pada saingan di Litar Antarabangsa Suzuka itu, Leclerc akur terlepas peluang untuk berada dalam kedudukan podium dengan Red Bull mendominasi perlumbaan menerusi Max Verstappen dan Sergio Perez,manakala Carlos Sainz di tempat ketiga.

Menurut Leclerc, antara kelemahan ketara yang dikenal pasti buat masa ini adalah gagal mempamerkan prestasi memberangsangkan pada pusingan kelayakan.

“Saya tidak tahu apa lagi yang perlu dilakukan untuk berada di kedudukan yang terbaik kerana ini adalah prestasi yang termampu saya lakukan. Jentera kami sangat pantas, pengurusan juga memberi kerjasama dan arahan dengan jelas.

“Secara jujur, saya rasa tiada masalah melibatkan jentera, tetapi perkara negatif yang boleh saya rumuskan adalah kegagalan mempamerkan prestasi konsisten pada pusingan kelayakan.

“Sebelum ini memang ramai yang beranggapan bahawa saya adalah ‘pakar’ pusingan kelayakan, tetapi ia tidak berlaku pada kempen musim ini,” katanya.

Mengulas lanjut, Leclerc berazam untuk mempamerkan kebangkitan pada perlumbaan GP China yang akan berlangsung pada 21 April depan.

“Saya percaya selepas menerima data serta analisis yang dilakukan oleh pasukan, kami mampu bangkit dengan lebih agresif pada perlumbaan di Shanghai nanti,” kata Leclerc. – AGENSI

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI