fbpx

Implan ginjal babi pertama pada manusia catat kejayaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Pakar bedah melakukan pemindahan buah pinggang babi yang diubah suai secara genetik, pertama di dunia kepada manusia yang masih hidup di Massachusetts General Hospital di Boston pada Sabtu. - AFP

LONDON – Pasukan pakar bedah Hospital Besar Massachusetts (MGH) berjaya melakukan pemindahan buah pinggang babi yang pertama kepada manusia, kata pihak hospital kepada saluran televisyen CNN kelmarin.

Pembedahan selama empat jam itu berlangsung pada Sabtu lalu di MGH yang juga merupakan hospital pertama melakukan pembedahan pemindahan buah pinggang pada tahun 1954.

Pesakit yang mendapat ginjal baharu itu bernama Richard Slayman, 62, dan berasal dari Weymouth, Massachusetts. Dia yang bekerja sebagai seorang pengurus di Jabatan Pengangkutan Massachusetts, menghidap penyakit buah pinggang tahap akhir.

Slayman pulih dengan baik dan dijangka dibenarkan pulang tidak lama lagi.

Doktor-doktor berkata, mereka menjangkakan buah pinggang baharunya boleh bertahan untuk jangka masa panjang. Bagaimanapun, doktor-doktor akan sentiasa berwaspada kerana masih banyak perkara yang tidak diketahui tentang pemindahan organ haiwan pada manusia.

Dalam satu kenyataan bertulis yang disediakan oleh pihak hospital, Slayman berkata, dia menjadi pesakit dalam program pemindahan organ hospital tersebut selama 11 tahun.

Slayman sebelum ini menerima buah pinggang daripada penderma manusia pada tahun 2018, selepas bertahun-tahun menghidap penyakit kencing manis dan darah tinggi.

Ginjal pesakit mula menunjukkan tanda-tanda kegagalan lima tahun kemudian dan dia menyambung semula rawatan dialisis pada tahun 2023.

Doktor mencadangkan dia mencuba buah pinggang babi setelah didiagnosis menghidap penyakit buah pinggang tahap akhir tahun lepas, katanya.

“Saya melihatnya bukan sahaja sebagai cara untuk membantu saya tetapi turut memberi harapan kepada beribu-ribu pesakit yang memerlukan pemindahan ginjal untuk terus hidup,” kata Slayman dalam kenyataannya.

Doktor-doktor yang tidak terlibat dalam pembedahan itu pula berkata, ia adalah pencapaian yang sangat penting dalam bidang perubatan.

“Menyaksikan pembedahan ini membuahkan hasil selepas usaha bertahun-tahun menandakan satu langkah besar ke hadapan,” kata Ketua Pembedahan Pemindahan Organ Pusat Perubatan Southwestern di Dallas, Dr. Parsia Vagefi. Dr. Tatsuo Kawai yang melakukan operasi itu memberitahu bahawa saiz ginjal babi adalah sama dengan buah pinggang manusia.

Apabila mereka menyambungkan saluran darahnya kepada Slayman, Kawai berkata, ginjal itu kelihatan ‘merah jambu’ dan mula memproses air kencing.

Kesemua 15 anggota pasukan bedah bersorak dan bertepuk tangan di bilik operasi, katanya.

“Ia benar-benar buah pinggang paling indah yang pernah saya lihat,” katanya dalam satu sidang akhbar kelmarin.

Sementara itu, keperluan untuk organ jauh melebihi jumlah penderma.

Setiap hari, seramai 17 orang di AS meninggal dunia semasa menunggu mendapatkan bekalan buah pinggang. Menurut organisasi Organ Procurement and Transplantation Network yang memantau aktiviti pemindahan organ, kira-kira 27,000 ginjal telah dipindahkan pada 2023.

Bagaimanapun, hampir 89,000 orang berada dalam senarai menunggu untuk organ tersebut. – AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI