fbpx

Produk pamer label ‘tanpa minyak sawit’ bakal disaman

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Johari (tengah) ketika Majlis Pelancaran Label Minyak Masak Saji baharu di Wangsa Maju, Kuala Lumpur, hari ini.

KUALA LUMPUR – Kerajaan bakal mengambil tindakan tegas terhadap penjualan produk-produk yang menggunakan label ‘tanpa minyak sawit’ yang dijual secara terbuka di pasaran.

Menurut Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, penguatkuasaan yang lebih tegas perlu dilaksanakan bagi membendung sebarang diskriminasi yang boleh mero­sakkan nama baik minyak sawit keluaran negara.

“Ada banyak produk dari luar negara yang tidak mempunyai kandungan atau apa-apa kaitan dengan minyak kelapa sawit didapati menggunakan label ‘tanpa minyak sawit’ (palm oil free) pada pek pembungkus mereka.

“Kita ada undang-undang terhadap produk dari luar negara yang merosakkan nama baik minyak sawit dari negara kita. Kalau kita dapati wujudnya di­skriminasi, kita boleh denda sebanyak RM250,000,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di Majlis Pelancaran Label Minyak Masak Saji Baharu dengan Logo Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) di AEON Big Wangsa Maju, di sini, hari ini.

Kata Johari, perbincangan mengenai perkara tersebut akan dilakukan bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) supaya penguatkuasaan yang lebih menyeluruh dapat dilakukan de­ngan kadar segera.

Di bawah Akta Perihal Daga­ngan 2011, yang berkuat kuasa pada Mac 2022, penggunaan label diskriminasi terhadap minyak sawit adalah dilarang dan penalti sebanyak RM250,000 dan atau penjara lima tahun akan dikenakan kepada mana-mana individu yang melanggar undang-undang tersebut.

Dalam pada itu, Johari juga menekankan kepentingan pensijilan MPSO bagi industri minyak sawit negara bagi membendung sebarang perspektif negatif dari negara luar.

Kata beliau, usaha tersebut penting bagi menangani isu-isu utama berkaitan hak asasi manusia, alam sekitar, perlindungan hidupan liar dan daya maju perniagaan, khususnya dalam konteks memenuhi permintaan global.

“Tidak dinafikan ada banyak tanggapan negatif tentang industri minyak sawit negara ketika ini,” jelas beliau. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI