fbpx

Jual espresso tepi jalan lebih untung

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
MUHAMMAD HANIZAM menunjukkan espresso yang dijual di Sungai Rengit dan Bandar Penawar ketika ditemui di Kota Tinggi semalam.

KOTA TINGGI – Seorang bekas penganalisis data tidak malu untuk menjual kopi espresso asalkan dapat menjana pendapatan untuk menampung kehidupannya sekeluarga.

Muhammad Hanizam Mohd. Jahari, 29, berkata, selain menjual kopi, dia juga mengambil upah sebagai jurugambar untuk majlis keraian dan lain-lain pada hujung minggu.

Dia yang mempunyai ijazah dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi itu menjual kopi bermula Isnin hingga Khamis di Sungai Rengit dan Bandar Penawar antara pukul 11.30 pagi hingga 11.30 malam.

“Upah sebagai jurugambar hanya pada hujung minggu. Jadi saya fikir lebih baik jual kopi untuk isi masa terluang.

“Sebelum ini saya menetap di Sarawak lalu berpindah selepas isteri mendapat tawaran kerja di Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang,” katanya.

Bapa kepada dua anak itu berkata, kedainya yang diberi nama photocoffe itu mampu menjual 20 cawan sehari pada harga antara RM9 hingga RM10.

“Idea diperoleh ketika saya menjalani latihan praktikal di Petronas Kuala Lumpur dan dari situ saya tahu gaya hidup pekerja di Rapid yang gemarkan espresso,” katanya yang merancang membuka cafe sendiri.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI