fbpx

Cadangan penyusunan semula, rasionalisasi bakal ubah Kumpulan Ekovest semakin besar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
IWCity terbabit dalam pelbagai projek hartanah di Johor.

PETALING JAYA – Ahli korporat, Tan Sri Lim Kang Hoo di atas keupayaan peribadinya sebagai pemegang saham utama Ekovest Berhad (Ekovest), Knusford Berhad (Knusford), Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH) dan Iskandar Waterfront City Berhad (IWCity), telah memaklumkan surat cadangan untuk melaksanakan cadangan penyusunan semula, rasionalisasi dan penggabungan melibatkan syarikat-syarikat tersebut.

Menurut beliau, cadangan itu bertujuan untuk menyelaras, menyusun semula, merasionalisasi dan menggabungkan perniagaan serta aset yang kini dimiliki dan dikawal oleh beliau dan individu yang bertindak secara bersama, melalui pelbagai syarikat tersenarai awam dan tidak tersenarai ini selain mengkonsolidasi pegangan langsung saham dalam pelbagai syarikat.

Melalui cadangan itu, ia akan mengubah kumpulan Ekovest menjadi semakin besar, menjadi konglomerat perkongsian awam-swasta yang tersenarai di Malaysia, dengan kepentingan dalam pembinaan, pembangunan hartanah, infrastruktur dan perladangan.

“Selain itu, cadangan itu bertujuan untuk mengurangkan sebarang konflik kepentingan yang berpotensi dan spekulasi yang berkaitan dengan keserasian kepentingan Lim, sebagai pemegang saham utama syarikat. 

“Kelak, cadangan itu juga akan menghapuskan banyak transaksi berulang pihak sedia ada dan kebimbangan tentang penentuan harga perpindahan di antara syarikat-syarikat,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini semalam.

Tambah beliau, cadangan pertama melibatkan penggabungan yang diunjurkan di antara perniagaan pembinaan Ekovest dengan Knusford, yang mana Knusford memperoleh keseluruhan modal saham terbitan Ekovest Construction Sdn. Bhd. iaitu anak syarikat milik penuh Ekovest.

Pertimbangan pembelian yang akan dibayar oleh Knusford kepada Ekovest dicadangkan melalui penerbitan saham biasa baru dalam Knusford pada harga terbitan yang disarankan iaitu RM0.60 untuk setiap saham baru Knusford.

Kang Hoo menerangkan, bagi cadangan kedua, ia melibatkan pengambilalihan yang diunjurkan oleh Ekovest terhadap empat bidang tanah seluas kira-kira 6.8 hektar di Johor Bahru dan dua lagi merupakan projek Pembangunan Berorientasikan Transit (TOD) yang berpotensi di sepanjang laluan Sistem Transit Pantas Johor Bahru-Singapura. 

Pertimbangan pembelian yang akan dibayar oleh Ekovest kepada penjual TOD 2 dan TOD 3 dicadangkan melalui pembayaran gabungan tunai dan penerbitan saham biasa baru dalam Ekovest, pada harga terbitan yang disarankan iaitu RM0.60 bagi setiap saham baru Ekovest.

Selain itu, bagi cadangan ketiga pula adalah pembelian yang dicadangkan oleh Ekovest terhadap sekurang-kurangnya 51 peratus atau lebih daripada saham yang dikeluarkan oleh Credence Resources Sdn. Bhd. (Credence), yang pada masa ini memegang 63.13 peratus kepentingan ekuiti dalam IWH, yang seterusnya memegang 34.29 peratus kepentingan ekuiti dalam IWCity. 

Pertimbangan pembelian yang akan dibayar oleh Ekovest kepada penjual Credence dicadangkan akan dibayar melalui penerbitan saham biasa baru dalam Ekovest, pada harga terbitan yang disarankan iaitu RM0.60 bagi setiap saham baru Ekovest.

Bagi cadangan keempat adalah penggabungan yang dicadangkan terhadap hartanah dan aset IWH dan IWCity menjadi satu entiti tunggal, melalui pembelian oleh IWCity terhadap seluruh saham yang dikeluarkan oleh semua anak syarikat langsung sedia ada IWH. 

Pertimbangan pembelian yang akan dibayar oleh IWCity kepada IWH dicadangkan akan dibayar melalui penerbitan saham biasa baru dalam IWCity kepada IWH pada harga terbitan yang disarankan iaitu RM0.80 bagi setiap saham baru IWCity.

“Pelbagai cadangan korporat ini tidak bertujuan untuk menjadi syarat atau menjadi syarat antara satu sama lain, dan akan dilaksanakan secara berasingan dan bebas, jika diputuskan sesuai oleh lembaga pengarah syarikat-syarikat berkenaan.

“Memandangkan perniagaan teras adalah serupa bagi syarikat itu, cadangan itu bertujuan untuk menyatukan aset, sumber, dan keupayaan pihak masing-masing melalui Ekovest, dengan tujuan untuk memperkukuhkan prestasi, daya saing, dan kelestarian konglomerat yang lebih besar ini,” ujarnya. -KOSMO!ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI