fbpx

Ramai gusar 1 Ramadan sama hari buka sekolah tahun depan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan.

PETALING JAYA – Tarikh pembukaan persekolahan bagi sesi 2024-2025 yang dijadualkan sama tarikh dengan 1 Ramadan tahun depan mula menimbulkan kegusaran dalam kalangan orang ramai terutamanya ibu bapa pelajar.

Keadaan itu memandangkan cuti akhir persekolahan sesi 2022-2023 bermula 17 Februari hingga 11 Mac selama 23 hari bersamaan hari pertama persekolahan pada 12 Mac.

Pada 12 Mac juga dijangka umat Islam akan memulakan ibadah berpuasa di negara ini.

Rata-rata ibu bapa bimbang akan kos perbelanjaan yang dijangka akan lebih tinggi berbanding sebelum ini dengan mengambil kira persiapan barang persekolahan serta puasa dan raya yang akan kunjung tiba.

“Pening dibuatnya, utamakan urusan sekolah seperti yuran, kain, baju, seluar, beg, kasut, stoking dan alat tulis. Kafa pula jangan dilupa,” kata Yusrina.

“Hari pertama sekolah dah puasa, bertabahlah. Semoga tahun depan cuaca semakin elok. Tidak sepanas sekarang, hal raya tak nak fikir lagi yang penting anak sekolah,” ujar Ummi Iman.

“Dah nak kena mula menabung, sekarang hidup kena berjimat cermat,” pesan Farrah.

Bagi Ira Ahmad pula, dia berharap pihak Kementerian Pendidikan (KPM) kendalian Fadhlina Sidek akan mengekalkan pekeliling yang memberi kebenaran khas kepada pelajar untuk terus memakai pakaian sukan bagi meringankan beban ibu bapa.

“Saya harap KPM kekalkan pakaian sukan untuk pelajar sekolah agar kami tidak terbeban dengan perbelanjaan sekolah, puasa dan raya,” luahnya di ruangan komen.

Dalam ketegangan itu, ada juga yang sempat berseloroh dengan memberi cadangan untuk sekadar menyambut raya dengan pakaian sekolah dan kasut sekolah sahaja.

“Baju sekolah nanti buat baju raya, kita ramai-ramai buat macam itu,” kata Md Fozan.

“Masa dulu-dulu, kasut raya pakai kasut sekolah,” usik Narisah Ahmad.

Selain itu, ada juga yang berpendapat pembelajaran dalam talian seperti yang pernah dilaksanakan semasa negara dilanda Covid-19.

“Proses pengajaran dalam talian lebih mudah dan menjimatkan kos. Tak perlu suruh pelajar hadir ke sekolah setiap hari dan belanja duit,” komen seorang pengguna. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI