fbpx

APMM terima surat penghargaan Bakamla

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Anggota STAR Team APMM bersama anggota Bakamla ketika berjaya menahan sebuah kapal tangki baru-baru ini.

PUTRAJAYA – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menerima surat penghargaan daripada Badan Keamanan Laut Republik Indonesia (Bakamla) atas kerjasama dalam operasi menahan sebuah kapal tangki berbendera Iran, MT Arman 114, di Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE) Indonesia baru-baru ini.

Timbalan Ketua Pengarah Operasi APMM, Laksamana Madya Maritim Hamid Mohd Amin berkata, pada kejadian minggu lalu, Bakamla memohon bantuan APMM bagi melakukan tindakan kejar buru dalam operasi menahan kapal didakwa terlibat dalam aktiviti pemindahan haram minyak mentah.

Katanya, ia susulan kapal berkenaan didapati melakukan aktiviti pemindahan minyak yang mencurigakan ke atas kapal MT S Tinos berbendera Cameroon setelah kapal berkenaan melepasi sempadan perairan republik tersebut seterusnya memasuki Zon Maritim Malaysia.

“Bertindak kepada maklumat yang diterima, APMM telah mengatur gerak sebuah pesawat udara yang membawa Pasukan Tindakan Khas dan Penyelamat (STAR Team) APMM ke lokasi yang telah dikenalpasti dalam perairan Malaysia.

“Dalam tindakan kejar buru itu, kru helikopter AW 139 APMM telah berjaya melakukan pintasan terhadap kapal tangki yang terlibat, seterusnya tujuh anggota STAR TEAM telah melakukan ‘fast roping’ di atas kapal suspek bagi tindakan penguatkuasaan selanjutnya,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Jelasnya, kapal tangki tersebut disyaki melakukan pelanggaran peraturan maritim antarabangsa dan menyalahi peraturan Indonesia yang dipercayai membawa lebih 200 ribu tan metrik minyak mentah bernilai puluhan juta dolar.

“Setelah pemeriksaan dilakukan, anggota-anggota STAR Team turut berjaya menahan 28 anak kapal warga Syria dan tiga penumpang lain.

“Tindakan kerjasama bersepadu antara Bakamla Indonesia dan APMM ini menunjukkan keberkesanan kerjasama yang dijalinkan sejak sekian lama melalui latihan bersama di kawasan perairan Selat Melaka,” ujarnya.

Hamid berkata, kejayaan operasi ini turut membuktikan kerjasama antara Malaysia dan Indonesia dalam memastikan keamanan dan keselamatan di perairan wilayah masing-masing seterusnya memberikan keyakinan kepada kapal dagang melalui kawasan ZEE dengan selamat, seterusnya menyumbang kepada kestabilan maritim serantau.

“Melalui kejayaan operasi tersebut, diyakini kerjasama yang lebih kukuh di antara Maritim Malaysia dan Bakamla akan terus dipertingkatkan dalam memerangi ancaman jenayah di kawasan perairan yang melibatkan negara-negara serantau,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI