fbpx

Kabel tersangkut pada eskavator punca jalan sesak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Kabel utama TNB tersangkut pada eskavator yang diangkut sebuah lori di jalan utama Baling - Sungai Petani (Hadapan Stesen Petronas Kuala Ketil), semalam.

BALING – Kabel utama Tenaga Nasional Berhad (TNB) tersangkut pada jentera berat eskavator yang diangkut oleh sebuah lori menyebabkan ia terseret dan terjatuh di atas jalan merentangi kedua-dua arah di Jalan Utama Baling – Sungai Petani (Hadapan Stesen Petronas Kuala Ketil), semalam.

Ketua Polis Daerah Baling, Superitendan Shamsudin Mamat berkata, kejadian berlaku pada pukul 5.50 petang menyebabkan laluan di kedua-dua arah laluan Baling – Sungai Petani – Baling ditutup menyebabkan aliran trafik sesak kedua-dua arah.

“Ketika melalui Jalan Utama Kuala Ketil arah Baling di hadapan Stesen Petronas Kuala Ketil, kabel utama TNB telah tersangkut pada jentera eskavator yang sedang diangkut di atas sebuah lori treler pengangkut jentera berat.

“Kejadian tersebut telah menyebabkan kabel TNB terseret lebih kurang 30 meter dan terjatuh di atas jalan merentangi kedua-dua arah laluan Baling – Sungai Petani – Baling,” kata Shamsudin.

Menurutnya, kejadian tersebut disedari pemandu lori treler itu dan bertindak memberhentikan kenderaannya.

Kejadian tersebut telah menyebabkan aliran trafik sesak di kedua-dua arah dan kemalangan tidak melibatkan kenderaan lain.

“Tindakan dan kawalan daripada polis telah melancarkan aliran trafik, pihak TNB dan Pasukan Penyelenggaraan TNB telah tiba untuk memotong kabel elektrik yang terjatuh dan mengalihkannya daripada merentangi jalan.”

“Jurutera jalan Jabatan Kerjaraya (JKR) Baling bersama kumpulannya telah hadir mengawasi kerja-kerja oleh pihak TNB bagi memastikan keselamatan pengguna jalanraya,” kata Shamsudin.

Katanya lagi, tiada kecederaan yang berlaku dan laluan di kedua-dua arah tersebut telah dibuka kepada semua kenderaan kira-kira pukul 4.50 pagi tadi. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI