fbpx

UniSZA, SMK Seri Nilam terima kemudahan perpustakaan Digital YBR

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Syaiful Rizal (dua dari kanan) dan Fadzli (tiga dari kiri) meninjau kemudahan ruang SIR yang dirasmikan di Perpustakaan UniSZA, Kuala Nerus hari ini.

KUALA NERUS – Yayasan Bank Rakyat (YBR) menyediakan ruang khas perpustakaan digital, Serambi Ilmu Rakyat (SIR) di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di sini dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Nilam, Kuala Terengganu.

Pengurus Besar YBR, Syaiful Rizal Abdul Ghani berkata, pemilihan UNISZA dan SK Seri Nilam bertujuan memudahkan pelajar universiti dan sekolah di Pantai Timur tersebut mengakses maklumat secara digital.

Beliau berkata, universiti dan sekolah terbabit masing-masing menerima set komputer, meja dan 50 kad akses keahlian e-perpustakaan.

“Projek ruang SIR telah bermula pada tahun lalu melibatkan peruntukan RM350,000 setahun untuk langganan dan pangkalan data bahan digital daripada pembekal.

“SMK Seri Nilam merupakan sekolah pertama terlibat dalam projek SIR,” katanya sewaktu menghadiri perasmian ruang SIR UNISZA yang disempurnakan Naib Canselornya, Prof. Dr. Fadzli Adam di sini hari ini.

Syaiful Rizal berkata, sebelum ini. YBR lebih memfokuskan penyediaan ruang SIR tersebut di institusi pengajian tinggi (IPT).

Beliau berkata, YBR berharap ruang tersebut dimanfaatkan pelajar universiti dan sekolah berkenaan untuk menyelesaikan tugasan diberi pensyarah dan guru masing-masing.

“Ruang SIR adalah platform untuk mencari bahan-bahan digital dan informasi terkini untuk pembelajaran mereka.

“Ia menggalakkan pelajar terbabit kerap ke perpustakaan kerana ruang SIR menyediakan hab pendidikan tanpa sempadan,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI