fbpx
ORANG ramai diminta untuk mengambil satu jenis lauk sahaja untuk makan di kedai bagi mengelakkan dikenakan harga mahal. - GAMBAR HIASAN

Pilih satu lauk sahaja, bukan timbun dalam pinggan – CAP

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

GEORGE TOWN – Pengguna perlu memainkan peranan utama dalam mendepani isu kenaikan harga makanan terlampau di gerai dan restoran selain bijak membuat pilihan menu di premis mengikut kemampuan.

Pegawai Pendidikan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), N.V. Subbarow berkata, pihaknya juga menerima banyak aduan pengguna berhubung kenaikan harga makanan dan minimum termasuk peniaga di pasar awam.

Katanya, peniaga barangan keperluan sama ada mentah atau basah terutama yang diimport kini turut berdepan kenaikan harga yang tinggi ketika ini.

“Pengguna tidak perlu boikot peniaga makanan dan minuman sebaliknya buatlah pilihan menu ikut kemampuan diri sendiri dan jangan terlalu membazir.

“Kurangkan amalan membeli makanan di luar dan seeloknya, masak sendiri di rumah. Lihat terlebih dahulu harga pada menu makanan atau minuman sebelum mahu membelinya,” katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Laporan akhbar Kosmo! semalam.

Dalam pada itu, ujarnya, menerusi temu bual dengan peniaga, pihak terbabit juga mengatakan yang mereka kini tidak terdaya lagi menurunkan harga makanan di premis.

“Bagaimana hendak turun sedangkan harga barangan mentah makin mahal? Oleh itu, dalam keadaan krisis kewangan, (pengguna) jagalah poket sendiri de­ngan pilih hanya satu lauk atau menu dan bukannya letak bertimbun atas pinggang.

“Contohnya, ambil nasi de­ngan ayam, ikan atau daging sahaja. Tidak perlu ambil lebih satu lauk sekali. Jika beli nasi goreng kampung, tidak perlu tempah lagi ayam goreng atau telur dadar kerana dalam hidangan itu sudah ada ikan bilis,” ujarnya.

Justeru, beliau turut menggesa kerajaan memainkan peranan penting dalam menyelesaikan isu kenaikan harga makanan termasuk barang keperluan.

“Jangan tuduh sesiapa tetapi cari solusi terbaik untuk selesai masalah yang dihadapi pengguna termasuk bayaran cukai import yang dikenakan peniaga,” katanya.

Semalam, Kosmo! melaporkan rata-rata pengusaha gerai dan restoran di negara ini didapati menaikkan harga makanan dan minuman mereka sehingga 40 peratus. -KOSMO! ONLINE

POPULAR