fbpx
Ahmad (dua dari kiri) menyampaikan bantuan kepada mangsa banjir di Pejabat Tanah dan Jajahan Machang, Machang hari ini. FOTO ROSMIZAN RESDI

Agensi, GLC bawah Kementerian Kewangan perlu sentiasa bantu rakyat

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

MACHANG – Kementerian Kewangan mahu semua agensi kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) di bawah selian kementerian itu memainkan peranan lebih proaktif dalam membantu rakyat yang terjejas dengan banjir menerusi tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Timbalan Menterinya, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, agensi dan GLC di bawah kementerian tersebut perlu menjadi contoh dalam membantu rakyat yang sedang berdepan musibah.

“Saya mahu agensi kerajaan dan GLC (di bawah Kementerian Kewangan) lebih proaktif melaksanakan CSR tanpa perlu menunggu arahan supaya usaha membantu mereka yang terkena musibah seperti banjir dapat dilaksanakan secara terus.

“Apabila dapat tahu mengenai bencana seperti banjir, ribut dan kebakaran, bantu segera tanpa perlu saya turun padang,” katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan bantuan bencana banjir berjumlah RM80,000 di Pejabat Tanah dan Jajahan Machang di sini hari ini.

Ahli Parlimen Pontian itu memberitahu, agensi di bawah kementeriannya yang mengutip hasil seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) juga perlu terlibat dalam CSR bagi membantu rakyat.

Katanya, beliau berharap agensi-agensi lain juga dapat memberi keutamaan CSR kepada rakyat ketika mereka dilanda musibah dan kesusahan.

“Sebagai contoh, Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) hari ini telah menyumbangkan 800 bungkusan makanan yang setiap satunya bernilai RM100 dengan jumlah keseluruhan sebanyak RM80,000. Selain itu, JKDM pula menyumbangkan beras,” ujarnya. – KOSMO! ONLINE.

POPULAR