fbpx
Bekas plastik yang dipenuhi dengan gigi emas ditemui di kawasan tersebut. – Twitter

Sebaldi gigi emas ditemui dalam bilik seksaan di Ukraine

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KIEV – Sebuah bilik seksaan didakwa milik Russia, di mana mangsa dikatakan dipaksa menyedut asap selain gigi mereka turut dicabut  ditemui di bandar Kharkiv, Ukraine, lapor akhbar Metro UK semalam.

Bilik seksaan digelar Auschwitz mini itu ditemui di perkampungan Pisky-Rad’kivs’ki, Kharkiv, di mana penduduk tempatan mendakwa ada mangsa yang ditanam secara hidup-hidup.

Beberapa rakaman imej didedahkan selepas askar dan orang awam dikatakan ditahan di bilik seksaan itu dan dipukul.

Imej-imej menunjukkan terdapat bekas plastik  dipenuhi dengan gigi emas dan topeng muka gas yang dikatakan digunakan untuk memaksa mangsa menyedut asap daripada kain buruk yang dibakar.

Beberapa mangsa terselamat berkata, mereka ditahan di situ selama berminggu-minggu dan diseksa semasa disoal siasat sehingga mereka memberitahu nama penduduk setempat yang menawarkan bantuan.

“Penduduk setempat sering terdengar bunyi jeritan dari sini. Pasukan penyiasat menemui sebuah bilik seksaan yang kejam di kampung ini.

“Polis telah diberitahu mengenai seksaan yang berlaku di sini termasuk menanam mangsa secara hidup-hidup dan menggunakan topeng muka yang mengandungi asap kain buruk,” kata Ketua Penyiasat wilayah Kharkiv, Serhii Bolvinov.

Bolvinov berikrar bahawa pihak yang bertanggungjawab dalam aktiviti penyiksaan  itu akan dihukum. 

Russia sebelum ini berkali-kali menafikan pencabulan hak asasi manusia sejak tenteranya dihantar berperang ke Ukraine pada Februari lalu. – Agensi 

POPULAR