fbpx

Warga asing lengkap vaksin dibenar solat di masjid Pulau Pinang

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan

GEORGE TOWN – Warga asing yang lengkap vaksin Covid-19 dibenarkan untuk menunaikan solat Jumaat dan solat fardhu di masjid dan surau di Pulau Pinang bermula esok.

Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP), Mohd. Zakuan Zakaria berkata, keputusan itu dibuat setelah mengambil kira situasi semasa, namun kadar bilangan jemaah masih kekal mengikut keluasan ruang solat masjid dan surau.

“Seperti mana makluman pada 17 September, JHEAIPP telah memberi kelonggaran khususnya pertambahan bilangan jemaah yang dibenarkan untuk solat Jumaat, solat fardu dan solat jenazah.

“Setelah mengambil kira situasi semasa berikutan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, maka dibuat beberapa ketetapan antaranya warga asing dibenarkan untuk menunaikan solat dengan syarat telah menerima vaksin lengkap,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Zakuan, kuliah Subuh dibenarkan dengan kadar 45 minit sahaja setelah selesai solat masing-masing atau di tempat yang ditandakan.

“Program ceramah dan majlis rasmi di masjid atau surau serta program gotong-royong masih tidak dibenarkan,” katanya. – K! ONLINE

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI