fbpx
Helikopter polis AW 139 Agusta yang didakwa memasuki ruangan udara Singapura Gambar hiasan

Tiada makluman helikopter PDRM ceroboh ruang udara Singapura

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA – Polis Diraja Malaysia (PDRM) memaklumkan telah mengesan sebaran mesej di platform media sosial yang mendakwa helikopter milik mereka mencerobohi ruang udara Singapura hari ini.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Hazani Ghazali dalam satu kenyataan mengesahkan bahawa terdapat penerbangan helikopter milik mereka di ruang udara berhampiran Singapura.

“Penerbangan helikopter milik PDRM di ruang udara berhampiran Singapura hari ini adalah bagi tujuan penugasan rasmi.

“Sepanjang penugasan berlangsung sehingga kini, PDRM tidak dimaklumkan oleh pihak berkuasa ruang udara Singapura mengenai sebarang insiden penerbangan helikopter tersebut telah memasuki ruang udara Singapura,” kata kenyataan itu.

Terdahulu, beberapa portal berita antarabangsa dan tempatan melaporkan Singapura telah mengerahkan dua buah jet pejuang F-16 untuk memintas helikopter milik PDRM yang didakwa terbang merentasi Pulau Tekong, Singapura kira-kira pukul 10 pagi tadi.

Jelas portal berkenaan, jet pejuang berkenaan dilihat mengelilingi Pangkalan Udara Paya Lebar, Singapura pada ketinggian 5,000 kaki.

Pulau Tekong merupakan Pusat Latihan Asas Ketenteraan Singapura (BMTC) di mana lokasi latihan ketenteraan dan khidmat negara Singapura dilakukan. – K! ONLINE

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 011-19598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

POPULAR

BERITA BERKAITAN