fbpx
Razman Zakaria (kanan)menyerahkan bantuan kotak makanan Yadim kepada Abdul Rahman Hamid di Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK)semanggol Selinsing hari ini.

Maqis Perak ketatkan pemeriksaan di sempadan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BAGAN SERAI – Kawalan dan pemeriksaan di pintu sempadan Perak dengan negara jiran perlu diperkatatkan bagi mengelakkan aktiviti penyeludupan makanan, ternakan dan tanaman terlarang.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Perladangan dan Industri Makanan negeri Perak, Razman Zakaria berkata, ketika ini sistem kawalan sedia ada baik namun perlu dipertingkatkan dan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) telah melaksanakan tugas dengan baik.

“Kejayaan rampasan satu kotak keladi yang diimport tanpa permit dari Belanda di Pejabat Pos Besar Ipoh oleh pihak Maqis semalam dipuji.

“Justeru, kita perlu gandakan lagi kawalan supaya tidak ada sebarang kes penyeludupan dan kemasukan tanpa  permit seperti yang berlaku,” katanya kepada pemberita pada Program Peladang Prihatin Covid-19 di Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Gunung Semanggol Selinsing di sini.

Mengulas lanjut kata Razman, tindakan membawa masuk makanan dan ternakan dilarang akan memberi kesan bukan sahaja kepada pengusaha tetapi juga komuniti.-K!ONLINE

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

POPULAR