fbpx
Fenomena langit itu merupakan perkara biasa dan bukan petanda akan berlaku bencana besar. -YouTube

Kecoh fenomena langit terbelah petanda musibah bakal tiba

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JAKARTA -Satu fenomena mirip langit terbelah di Pacitan, Jawa Timur menjadi tular di media sosial baru-baru ini, lapor laman Suara.com kelmarin.

Ketua Bidang Mitigasi Gempa Bumi dan Tsunami Badan Metereologi dan Geofizik (BMKG), Daryono berkata terdapat dua kemungkinan yang menyebabkan fenomena itu berlaku.

“Terdapat awan unik berbentuk lurus di Pacitan dalam sebuah video YouTube dan terdapat dua sebab yang memunungkinkan perkara itu terjadi,” katanya.

Pertama, ia merupakan fenomena awan gulung dan pernah berlaku di beberapa kawasan.

Awan gulung berlaku apabila ada pertemuan antara udara dan kelembapan wap air yang berbeza dan dipengaruhi oleh tiupan angin yang terbentuk di bahagian garisan hadapan jisim udara dengan kandungan wap air yang berbeza. 

Kemungkinan kedua pula ialah apabila awan itu terbentuk akibat jet udara yang kebiasaannya mempunyai diameter yang kecil dan garisan awan menjadi lebih jelas berbanding warna langit .

Ia lazimnya berlaku untuk tempoh yang singkat dan hilang dalam tempoh satu minit serta mempunyai bentuk seperti awan sirus. 

“Yang pasti, awan itu merupakan satu fenomena biasa dan bukannya petanda akan terjadi musibah seperti bencana besar,” jelasnya. -Agensi

POPULAR