NEGARA

Siasatan kes KP SPRM dipantau

PUTRAJAYA – Jabatan Peguam Negara telah menubuhkan pasukan petugas untuk memantau siasatan terhadap Ketua Pesuruhjaya (KP) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Dzulkifli Ahmad yang didakwa menjalinkan hubungan sulit dengan seorang wanita.

Pembantu peribadi berusia 23 tahun sedia jadi suami Vida

KUALA LUMPUR – Pengurus peribadi Datuk Seri Vida, Ahmad Iqbal Zulkefli, 23, sedia bergelar suami kepada jutawan kosmetik tersebut sekiranya mereka ditakdirkan mempunyai jodoh.

Shafie Apdal ditahan SPRM

KOTA KINABALU – Presiden Parti Wari­san Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas lebih tiga jam memberi keterangan di ibu pejabat SPRM Sabah di sini malam tadi.

Sistem penyampaian berkesan

PUTRAJAYA – Kerajaan akan memperkenal strategi Pengkomputeran Awan Pertama bermula dengan sektor awam bagi membolehkan kerajaan menyampaikan perkhidmatan awam inovatif dengan cepat kepada rakyat.

KWSP, Uber meterai MoU SP1M

KUALA LUMPUR – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) semalam menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Uber Malaysia bagi menggalakkan para pemandunya membuat tabungan dalam Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia (SP1M).

Sorok syabu dalam bungkusan teh

GEORGE TOWN – Tindakan licik seorang lelaki yang menjalankan sindiket mengedar syabu ke negara jiran dengan memasukkan dadah itu ke dalam bungkusan minuman teh Cina akhirnya terbongkar selepas diberkas polis dalam serbuan di sebuah kondominium di Pulau Tikus di sini Selasa lalu.

Zurin Jundi didakwa

KLANG – Pemilik syarikat perancang perkahwinan, Zurin Jundi didakwa atas tuduhan memperdaya seorang ibu bakal pengantin sehingga membayar wang pendahuluan pakej perkahwinan berjumlah RM7,000 pada Mac dan Jun lalu di Mahkamah Majistret di sini semalam.

Pemilik anjing dikenakan kompaun

JOHOR BAHRU – Majlis Perbandaran Batu Pahat (MPBP) telah mengeluarkan kompaun ke atas pemilik anjing baka Labrador Retriever kerana memelihara haiwan peliharaan itu tanpa lesen.

Ganja RM1.58 juta dirampas

ALOR SETAR – Polis berjaya menumpaskan satu sindiket penyeludupan dan pengedaran dadah didala­ngi warga tempatan setelah merampas sebanyak 527.9 kilogram (kg) ganja bernilai RM1.58 juta dalam dua serbuan berasingan di sekitar Kuala Kedah dekat sini kelmarin.

Buaya tembaga 300kg ditangkap

KUCHING – Pasukan Tindakan Pantas Hidupan Liar (SWAT), Sarawak Forestry Corporation (SFC) berjaya menangkap tiga ekor buaya di tiga lokasi berbeza iaitu di Pusa, Bintangor dekat sini dan Miri baru-baru ini.

Process time in ms: 16