fbpx

Sains teras jaminan keselamatan makanan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
DI Malaysia, analisis makanan dilaksanakan oleh pelbagai agensi termasuk Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta makmal swasta yang diiktiraf. - GAMBAR HIASAN

KESELAMATAN makanan bukanlah satu perkara yang dapat dicapai dalam jangka masa yang singkat.  Ia merupakan hasil daripada usaha kolektif yang disokong oleh pendekatan sains, teknologi makmal yang canggih, dasar yang bersandarkan bukti objektif serta penglibatan aktif pelbagai pihak dalam rantaian makanan.  Maka, bersempena sambutan Hari Keselamatan Makanan Sedunia 2025 yang disambut pada 7 Jun setiap tahun, tema Food Safety: Science in Action telah dipilih oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi menyerlahkan peranan sains dalam menjamin makanan yang selamat untuk semua.…

 

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI