fbpx

3 Ikon Usahawan OKU mahu perluas bisnes ke arah digital

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah (enam dari kanan) berkenan hadir pada majlis penyampaian hadiah kepada pemenang Liga Usahawan OKU negeri Selangor baru-baru ini.

SUNWAY – Usahawan orang kurang upaya (OKU), Ahmad Anda Ismail yang terbabit dalam perniagaan jamu kunyit telah dipilih sebagai pemenang pertama dalam pertandingan akhir Liga Usahawan OKU Se­langor edisi kelima (Say Lead).

Tempat kedua dan ketiga pula masing-masing dimenangi oleh Mahmud Rasul yang merupakan usahawan kuih raya dan tradi­sional serta Sazman Nazlee Adha Ali pula terbabit dalam bidang perkhidmatan jurugambar.

Ketiga-tiga mereka telah dinobatkan sebagai Ikon Usahawan OKU negeri Selangor dan me­nerima geran perniagaan RM4,000 untuk Ahmad Anda (OKU fizikal), RM3,000 buat Mahmud (OKU fizikal) dan juga RM2,000 buat Sazman (OKU pendengaran).

Selain menerima sijil pengiktirafan daripada Selangor Youth Community (Say), mereka juga akan menjalani latihan bim­bingan selama tiga bulan untuk membantu mengembangkan perniagaan sedia ada melalui akses pasaran baharu, digitalisasi perniagaan serta pasaran ­eksport selain reruai secara percuma.

 

Menurut Ahmad, kejayaan tersebut telah memberikannya semangat untuk terus berusaha dengan lebih gigih bagi mengembangkan perniagaannya pada masa depan.
“Saya akan terus mempelajari ilmu pemasaran perniagaan terkini iaitu perniagaan secara digital bagi mempertingkat bisnes saya,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan yang dikeluarkan bersempena penyampaian hadiah bagi pertandingan tersebut di sini baru-baru ini.

Selain itu, Mahmud pula mengucap rasa syukur atas peluang yang diberikan kepadanya untuk menjadi Ikon Usahawan OKU negeri Selangor yang tidak pernah diimpikan selama ini.
Sazman Nazlee pula mahu memanfaatkan anugerah tersebut untuk terus menjadi usahawan yang berjaya walaupun dirinya seorang OKU.

Program Say Lead adalah sebuah inisiatif yang dianjurkan oleh Say sebuah organisasi bukan kerajaan yang diasaskan oleh Raja Muda Selangor.

Ia bertujuan memperkasakan usahawan OKU di ne­geri Sela­ngor. -KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI