fbpx

Tragedi Helikopter TLDM: Pusat Koordinasi Menyelamat Aeronautika KL diaktifkan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Keadaan salah sebuah helikopter milik TLDM yang terhempas di Lumut semalam.

PUTRAJAYA – Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) telah mengaktifkan Pusat Koordinasi Menyelamat Aeronautika Kuala Lumpur (KLARCC) di Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur (KLATCC) bagi penyelarasan operasi menyelamat helikopter terhempas di Lumut, Perak.

Ketua Pegawai Eksekutif CAAM, Datuk Kapten Norazman Mahmud berkata, KLARCC telah diaktifkan pada pukul 10.20 pagi tadi bagi penyelarasan operasi menyelamat insiden helikopter milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

“Merujuk kepada kemalangan membabitkan dua helikopter milik TLDM di Lumut, Perak, KLARCC di Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur telah diaktifkan pada pukul 10.20 pagi bagi penyelarasan operasi menyelamat.

“Siasatan lanjut kemalangan akan dijalankan oleh pihak TLDM,” katanya dalam satu kenyataan di sini tadi.

Terdahulu, TLDM mengesahkan akan menubuhkan Lembaga Siasatan bagi mengenal pasti punca kejadian dua helikopter terhempas sehingga menyebabkan 10 kru maut, pagi tadi.

TLDM dalam satu kenyataan berkata, pihaknya mengesahkan sebuah Helikopter Operasi Maritim (HOM-AW139) TLDM dan sebuah helikopter FENNEC TLDM telah terhempas semasa raptai Perbarisan Hari TLDM ke-90 di Pangkalan TLDM Lumut pada 9.32 pagi tadi.

Ujarnya, insiden itu melibatkan seramai 10 orang iaitu masing-masing tujuh kru HOM TLDM dan tiga kru Fennec TLDM. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI