fbpx

Wanita seludup 6 tan emas bernilai lebih RM1.6 bilion

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
GAMBAR fail jonkong emas yang dirampas hasil aktiviti penyeludupan di Vietnam. - Foto Polis Vietnam

BANDAR RAYA HO CHI MINH – Mahkamah Agung Rakyat di Bandar Raya Ho Chi Minh menyiapkan dakwaan melibatkan penyeludupan enam tan emas bernilai 8.5 trilion dong (RM1.61 bilion) yang dilakukan oleh seorang wanita, lapor portal berita VNExpress kelmarin.

Wanita dikenali sebagai Nguyen Thi Minh Phung, 43 itu mengetuai sebuah sindiket penyeludupan emas.

Pihak berkuasa turut mendakwa dua pemilik kedai emas di Hanoi dan Bandar Raya Ho Chi Minh, masing-masing Dang Thi Thanh Hang, 64, dan adiknya Dang Nam Trung, 51, serta 22 yang lain berhubung kes tersebut.

Phung dikenal pasti sebagai ketua sindiket, manakala Hang dituduh menyeludup paling banyak emas tetapi melarikan diri ke luar negara.

Kementerian Keselamatan Awam telah mengeluarkan waran tangkap terhadap Hang.

Pada 28 September 2022, selepas melakukan pemantauan, polis menangkap beberapa anggota kumpulan itu ketika mereka sedang menukar emas di Daerah Tan Binh, Bandar Raya Ho Chi Minh.

Polis kemudian menangkap serjumlah individu lain dan menggeledah beberapa lokasi di wilayah Tay Ninh yang bersempadan dengan Kemboja.

Dalam serbuan itu, pihak berkuasa merampas 76 jongkong emas dan sejumlah wang tunai serta barangan lain sebagai bahan bukti. – AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI