fbpx

Kedah tidak berhasrat lakukan pembenihan awan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Muhammad Sanusi bergambar di samping jemputan pada program Amanat Menteri Besar Kepada Pentadbiran Tanah Kedah di Dewan Seri Mentaloon di Alor Setar, hari ini.  

ALOR SETAR – Kerajaan negeri tidak berhasrat untuk melakukan pembenihan awan setakat ini ekoran musim kemarau akibat El Nino yang melanda Kedah.

Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor berkata, sumber air di negeri ini di tiga empangan belum berada di tahap kritikal selain bekalannya masih mencukupi untuk keperluan domestik, komersil dan pertanian.

“Masih tidak perlu lagi (pembenihan awan), kita masih ada bekalan air dari Sungai Muda yang mencukupi.  Saya sudah nyatakan dua minggu lalu, cuaca panas ini boleh menyebabkan masalah bekalan air sekiranya paras air di Sungai Muda menurun dengan ketara. Ia boleh menjejaskan pengambilan air kita.

“Bagaimanapun, tiada laporan kritikal daripada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) atau Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) berhubung isu bekalan air,” katanya dalam sidang akhbar selepas menghadiri Program Amanatnya Kepada Pentadbiran Tanah Kedah di Dewan Seri Mentaloon di sini hari ini.

Muhammad Sanusi bagaimanapun tidak menafikan musim kemarau yang berpanjangan ketika ini mengakibatkan masalah bekalan air di daerah Kuala Muda sehingga Loji Rawatan Air (LRA) Bukit Selambau siap.

“Sumber air di Gunung Jerai dan Sungai Tupah semakin kering, menimbulkan isu yang berpotensi kepada LRA Sungai Tupah. Kita bergantung kepada sumber air bawah tanah, yang terbukti tidak mencukupi, memerlukan penghantaran bekalan air ke kawasan terjejas sehingga projek LRA Bukit Selambau beroperasi,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau menggesa penduduk Kedah supaya mengambil langkah menguruskan penggunaan air mereka dan meminimumkan pembaziran.

“Untuk mencuci kereta dan menyiram loji elakkan menggunakan air terawat dan gunakan alternatif. Ini adalah kaedah untuk menjimatkan air.  Simpan air, melabur dalam tangki simpanan, dan berjimat. Saya harap rakyat dapat melaksanakan langkah penjimatan ini,” tambahnya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI