fbpx

Konflik Palestin-Israel: Polis Britain pertahan tindakan benarkan laungan ‘jihad’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Orang ramai mengambil bahagian dalam perarakan yang mendesak keganasan ke atas penduduk Palestin dihentikan di London, 21 Oktober lalu. – AFP

LONDON – Ketua Polis Metropolitan Britain, Mark Rowley mempertahankan tindakan polis  tidak membuat tangkapan selepas laungan ‘jihad’ bergema dalam protes anti-Israel di London, lapor agensi berita Anadolu semalam.

Menurut Rowley, pihaknya tidak boleh memaksa ‘kesopanan’  selain turut mencadangkan bahawa sekiranya ahli-ahli politik mahu tindakan lebih tegas diambil, mereka perlu mengubah undang-undang sedia ada.

Isu tersebut mendapat perhatian selepas perhimpunan yang dianjurkan Sabtu lalu oleh kumpulan Islam Hizbut Tahrir, menyaksikan peserta melaungkan ‘jihad.’

Setiausaha Dalam Negeri, Suella Braverman bertemu Rowley semalam untuk mendapatkan penjelasan beliau  mengapa tiada tangkapan dibuat dalam insiden tersebut.

“Saya menjelaskan tentang bagaimana polis benar-benar bertindak tegas dalam menangani sesiapa sahaja yang melanggar garis undang-undang.

“Kami bertanggungjawab kepada undang-undang dan boleh menguatkuasakan undang-undang, namun tidak boleh memaksa kesopanan,” kata Rowley.

Pada 10 Oktober lalu iaitu beberapa hari selepas konflik di Palestin bermula, Braverman mengeluarkan amaran kepada ketua-ketua jabatan polis berhubung pengibaran bendera Palestin di jalan-jalan di Britain.

Beliau menyatakan bahawa perbuatan  mengibarkan bendera Palestin salah di sisi undang-undang jika ia dilihat sebagai menunjukkan sokongan kepada ‘keganasan’. – AGENSI 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI