fbpx

Ferrari rencat rekod Red Bull di Singapura

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Pemandu Ferrari, Carlos Sainz Jr meraikan kemenangan selepas menjuarai Grand Prix (GP) Singapura di Litar Marina Bay di Singapura hari ini. - AFP

SINGAPURA – Impian pasukan Ferrari untuk kembali melakar kemenangan pada perlumbaan Formula Satu (F1) musim ini akhirnya tercapai selepas Carlos Sainz Jr. tampil cemerlang menjuarai Grand Prix (GP) Singapura sebentar tadi.

Pastinya kemenangan tersebut amat bermakna buat Ferrari kerana ia adalah kemenangan pertama pasukan Itali itu selepas mengharungi perlumbaan mencabar musim ini terutama selepas pasukan Red Bull menyapu bersih 14 kemenangan sebelum ini.

Bagaimanapun, impian Red Bull untuk mendominasi perlumbaan di Singapura ternyata berhasil selepas pendahulu kejuaraan, Max Verstappen sekadar menamatkan saingan tempat kelima dan ini kali pertama Red Bull gagal memenangi perlumbaan Grand Prix.

PEMANDU Ferrari, Carlos Sainz Jr. menggunakan peluang dengan baik selepas dilihat menguasai perlumbaan di Grand Prix (GP) Singapura. -AFP

Sebagai rekod, kali terakhir Ferrari melakar kemenangan pada Julai tahun lalu menerusi Charles Leclerc di GP Austria. 

“Pastinya ia adalah satu perasaan yang luar biasa ketika menjuarai perlumbaan di sini dan pastinya  hujung minggu yang luar biasa. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang terutama  Ferrari atas usaha kerja keras mereka untuk memastikan kemenangan menjadi milik kami malam ini.

“Perkara yang penting kami melakukan segala-galanya dengan betul. Ini semua tentang mengetahui dimana tahap kami dalam menguruskan perlumbaan. Mereka (Ferrari) memastikan saya berjaya bergelar juara tanpa melakukan sebarang kesilapan,” kata Sainz.

Pemandu pasukan Mclaren, Lando Norris yang memulakan saingan di petak keempat berjaya meloloskan diri untuk memastikan dia berjaya berada di atas podium tempat kedua.

Sementara itu, malang menimpa pemandu Mercedes selepas George Russell terlepas untuk menaiki podium tempat ketiga selepas terbabas di pusingan terakhir sekali gus membuka ruang kepada Lewis Hamilton untuk menemani Sainz di podium. -KOSMO! ONLINE

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI