fbpx

Tesla beli kompleks besar di Cyberjaya sebagai ibu pejabat – Anwar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Anwar ketika hadir pada ceramah umum di Beranang malam tadi.

KAJANG – Tesla Inc telah membeli kompleks besar di Cyberjaya untuk dijadikan sebagai ibu pejabat syarikat tersebut.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perkara itu dimaklumkan oleh wakil pemilik syarikat Elon Musk kepada beliau minggu lalu.

“Tanya Tesla, Elon Musk banyak negara beri insiatif dan peluang, tetapi pilih Malaysia iaitu Cyberjaya di Selangor.

“Minggu sudah wakil jumpa saya (beritahu) sudah beli kompleks besar dan jemput Perdana Menteri rasmi awal Oktober atau akhir September.

“Saya jawab setuju dengan syarat bawa Elon Musk rasmi bersama dengan saya,” katanya pada ceramah umum sempena Pilihan Raya Negeri (PRN) di Beranang dekat sini malam tadi.

Terdahulu, Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) berkata, beliau dimaki oleh pembangkang sejak menjadi Perdana Menteri lapan bulan lalu.

“Tetapi dalam kita ada kuasa lapan bulan ini ada dengar saya curi, agih kontrak, sakau wang rakyat kerana dalam negara ini yang paling penting.

“Negara bukan miskin. Kaya, hasilnya banyak, tetapi kalau teruskan budaya amalan sakau ini rakyat tidak boleh dibela.

“Kita cuba sedaya upaya lapan bulan ini. Kita kehilangan Datuk Seri Salahuddin Ayub menteri yang bekerja kuat dan bersungguh memenuhi agenda madani, rahmah,” katanya.

Justeru, kata Anwar, beliau berharap rakyat memahami negara menjadi rosak apabila mempunyai pemimpin yang hanya menjaga keluarga dan sakau sana sini.

“Dia boleh maki saya ‘berbakul-bakul’, tetapi tidak boleh tegur dan kecam saya kerana saya tidak guna kuasa sakau duit negara.

“Boleh tidak kamu sebut kamu tak buat apa-apa. Dulu saya tidak tengok fail. Sekarang saya tengok fail,” katanya. – KOSMO! ONLINE.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI