fbpx

35 PATI tiada dokumen sah ditahan di Pasar Borong Selangor

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sebahagian PATI yang ditahan dalam Op Sapu kerana tidak memiliki pas dan dokumen sah di Pasar Borong Selangor, kelmarin. Foto IHSAN JIM

PUTRAJAYA – Jabatan Imigresen (JIM) berjaya menahan seramai 35 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) dalam satu operasi penguatkuasaan Op Sapu yang diadakan di Pasar Borong Selangor di Seri Kembangan, kelmarin.

Ketua Pengarahnya, Datuk Ruslin Jusoh berkata, kumpulan PATI berumur antara 21 hingga 52 tahun itu ditahan dengan melibatkan pelbagai kesalahan termasuk bekerja tanpa pas serta pengenalan diri sah.

“Dalam operasi itu, seramai 95 orang warga asing diperiksa dan hasilnya sejumlah 35 orang PATI ditahan atas pelbagai kesalahan.

“Mereka yang ditahan terdiri daripada 17 lelaki  warganegara Myanmar, 13 lelaki warganegara Bangladesh, dua lelaki warganegara India, dua lelaki warganegara Indonesia dan seorang lelaki warganegara Yemen.

“Kesemua mereka dipercayai bekerja di pasar borong tersebut sebagai pekerja am,” katanya dalam satu kenyataan di sini, tadi.

Katanya, tindakan penguatkuasaan itu diambil setelah menerima aduan awam berhubung PATI yang bekerja di pasar borong tersebut tanpa pas dan dokumen pengenalan diri yang sah.

“Antara kesalahan dikenal pasti termasuklah tiada dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa dan lain-lain kesalahan yang melanggar Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

“Selain itu, kami juga memeriksa 42 lelaki dan tiga perempuan warganegara Myanmar yang memegang kad Suruhanjaya Pelarian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNHCR),” jelasnya.

Menurutnya, semasa serbuan dilakukan, pasukan operasi turut berdepan dengan PATI yang cuba melarikan diri daripada kepungan JIM.

“Ditambah dengan cuaca hujan pada pagi tersebut dan keadaan gelap, menyebabkan ada PATI yang berjaya meloloskan diri.

“Kesemua tahanan ditempatkan di Depot Imigresen Semenyih, Selangor untuk tujuan siasatan dan tindakan lanjut,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI