fbpx

Kakitangan Singapore Airlines dapat bonus lapan bulan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
KRU Singapore Airlines dirakam di Lapangan Terbang Changi pada 1 April 2022. – AFP

SINGAPURA –  Singapore Airlines mengumumkan kakitangannya akan menerima bonus kira-kira lapan bulan gaji selepas syarikat penerbangan  itu mencatat keuntungan tahunan tertinggi, lapor laman berita Wion News semalam.

Menurut saluran berita Bloomberg, Singapore Airlines mencatat  keuntungan tertinggi dalam sejarah 76 tahun penubuhannya.

“Kami berterima kasih kepada formula bonus perkongsian keuntungan tahunan yang telah lama wujud dan dipersetujui bersama oleh kesatuan kakitangan kami,” kata jurucakap syarikat itu.

Singapore Airlines yang juga menaungi syarikat penerbangan tambang murah Scoot, mencatat pendapatan bersih tahunan berjumlah SGD$2.16 bilion (RM7.29 bilion).

Perkongsian bonus bersamaan gaji selama 6.65 bulan dan bonus ex gratia maksimum 1.5 bulan akan dibayar kepada kakitangan yang layak sebagai pengiktirafan kepada kerja keras dan pengorbanan mereka sepanjang pandemik Covid-19.

“Pemberian bonus ini sebagai mengiktiraf dedikasi, kerja keras dan pengorbanan pekerja kami termasuk pemotongan gaji semasa pandemik Covid-19,” jelas jurucakap itu.

Bonus tambahan ex gratia bagaimanapun tidak akan diberikan kepada pengurusan kanan.

Dalam pada itu, Singapore Airlines menyatakan bahawa jualan hadapan untuk semua kelas kabin adalah ‘sihat’ didorong oleh tempahan tiket ke Korea Selatan, Jepun dan China.

Saham Singapore Airlines meningkat sebanyak 1.2 peratus semalam. – Agensi

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI