fbpx

K2

Menitik berat pemerkasaan komuniti sindrom Down

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sambutan Hari Sindrom Down yang diadakan bulan lalu seharusnya dijadikan momen untuk meningkatkan kesedaran terhadap permasalahan, cabaran dan pencapaian komuniti sindrom Down. – Gambar hiasan

HARI Sindrom Down Sedunia disambut setiap tahun pada 21 Mac untuk meningkatkan kesedaran dan menggalakkan inklusiviti individu dengan sindrom Down ke dalam masyarakat.

Tahun ini, komuniti global menandakan edisi ke-18 acara itu, dengan tema CONNECT, menekankan kepentingan membina hubungan serta memupuk semangat kekitaan bagi individu dan komuniti sindrom Down.

Pada hari tersebut, individu yang mengalami sindrom Down, keluarga, dan organisasi berkaitan berkumpul untuk meraikan serta mempamerkan kebolehan dan bakat unik penghidap sindrom Down.

Aktiviti seperti persidangan, seminar, bengkel dan pameran seni diadakan secara global untuk menggalakkan pemahaman, sokongan dan pemerkasaan komuniti sindrom Down.

Pada tahun 2023, sambutan Hari Sindrom Down Sedunia amat istimewa, kerana ia bertepatan dengan ulang tahun ke-70 penemuan keadaan genetik tersebut oleh pakar perubatan British, John Langdon Down.

Acara pada hari itu ditandai dengan tumpuan khusus pada pencapaian dan sumbangan penting penghidap sindrom Down kepada komuniti mereka dan dunia secara keseluruhannya.

Pelbagai acara dan aktiviti telah dirancang bagi memeriahkan sambutan hari Sindrom Down sedunia. Aktiviti-aktiviti tersebut bukan sahaja meningkatkan kesedaran terhadap kondisi ini tetapi memberi ruang kepada komuniti Sindrom Down untuk menyerlahkan bakat dan mempromosi keterangkuman serta ekuiti untuk masyarakat.

Peringatan tentang kepentingan menggalakkan keterangkuman dan pemahaman bagi golongan sindrom Down harus ditingkatkan. – Gambar hiasan

Selain itu, aspek pemerkasaan individu dengan Sindrom Down turut dititikberatkan setiap kali sambutan hari kesedaran sedunia itu dianjurkan.

Salah satu peristiwa yang paling penting pada hari tersebut ialah pengeluaran laporan baharu oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Laporan ini menyingkap kemajuan yang dibuat dalam meningkatkan kualiti kehidupan individu sindrom Down dan cabaran yang masih membelenggu dunia dalam menyantuni golongan ini

Laporan itu juga akan memberikan cadangan kepada pembuat dasar, profesional penjagaan kesihatan, dan organisasi masyarakat untuk memastikan sokongan serta peluang penerimaan yang lebih baik untuk individu sindrom Down.

Di banyak negara, orang akan memakai stoking berwarna-warni untuk menunjukkan sokongan mereka kepada penghidap sindrom Down. Kempen Lots of Socks merupakan inisiatif yang menggalakkan orang ramai memakai stoking berwarna terang dan tidak sepadan sebagai simbol kepelbagaian inklusiviti.

Sambutan Hari Sindrom Down Sedunia 2023 telah memberi peringatan tentang kepentingan menggalakkan keterangkuman, ekuiti dan pemahaman bagi golongan sindrom Down.

Sambutan pada hari tersebut nyata bertujuan menyerlahkan kemajuan yang dicapai dalam memajukan hak dan peluang komuniti sindrom Down, di samping mengiktiraf cabaran yang masih ada serta memerlukan perhatian pelbagai pihak.

Ketika dunia masih bergelut dengan pandemik Covid-19, sambutan Hari Sindrom Down Sedunia memberikan peringatan yang amat diperlukan tentang daya tahan, kreativiti dan kekuatan semangat manusia.

Ia menunjukkan bahawa walaupun dalam masa yang mencabar, kita boleh bersatu untuk membina hubungan, memupuk persefahaman dan mencipta dunia yang lebih inklusif dan saksama untuk semua.

DR. MASTURA MAHAMED ialah Pensyarah Kanan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI