fbpx

EPL: Arsenal sudah tidak ada pilihan lain

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
ARSENAL mampu melebarkan kedudukan dan memberikan tekanan ke atas City sekiranya berjaya menewaskan Crystal Palace. – AFP

LONDON – Pengurus Arsenal, Mikel Arteta sudah boleh me­nerima hakikat bahawa pasukannya kini harus memberikan fokus penuh kepada perebutan kejuaraan Liga Perdana Inggeris.

Selepas tersingkir daripada saingan Liga Europa, The Gunners harus lebih bersedia untuk mempertahankan kelebihan lima mata yang dimiliki ketika ini dan segalanya bermula pada aksi bertemu Crystal Palace malam ini.

Biarpun berdepan kekecewaan di pentas Eropah, Arteta lebih selesa melihat situasi ini dari sudut positif berbanding terlalu meratapi kekalahan kepada Sporting Lisbon pada saingan Liga Europa itu.

“Selepas kekalahan ini, saya tidak melihatnya daripada sudut itu,” kata Arteta ketika ditanya mengenai adakah kekalahan kepada Sporting Lisbon jadi satu rahmat kepadanya untuk mengejar kejuaraan Liga Perdana Inggeris.

“Jika ia menjejaskan perancangan kami dalam saingan liga, ia akan jadi cerita berbeza. Kami mahu mengharunginya dan kami sudah cuba lakukan segala-galanya.

“Secara kolektifnya, kemahuan dan keinginan pemain untuk menang makin memuncak. Begitulah yang dihadapi pemain dalam saingan Eropah, mereka mahukan kemenangan, tetapi ia tidak berjaya,” katanya.

Memandangkan pencabar terdekat, Manchester City tidak akan bermain perlawanan liga dan ekoran bersaing di Piala FA, Arsenal berpeluang memberi tekanan kepada lawan itu dengan cuba menjadikan jurang lapan mata jika menang ke atas Crystal Palace. – AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI