fbpx

China umum bajet ketenteraan RM1 trilion

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Tentera China diingatkan agar memperhebat latihan ketenteraan dan kesiagaan secara menyeluruh. - AFP

BEIJING – China memperuntukkan perbelanjaan ketenteraan lebih tinggi pada tahun ini dengan kenaikan 7.2 peratus, di tengah-tengah amaran peningkatan ancaman luar terhadap negara itu.

Beijing akan membelanjakan sebanyak AS$225 bilion (RM1 trilion) untuk sektor pertahanan, demikian menurut laporan dikeluarkan Kementerian Kewangan pada hari pembukaan Mesyuarat Kongres Rakyat Kebangsaan (NPC) yang bakal mengiktiraf Xi Jinping sebagai Presiden negara itu buat penggal ketiga.

Peruntukan itu sedikit tinggi berbanding tahun lepas sejajar dengan pertumbuhan ekonomi tahunan namun, melebihi sasaran keluaran dalam negara kasar (KDNK) tahun ini iaitu lima peratus.

Perdana Menteri, Li Keqiang memberitahu perwakilan NPC bahawa percubaan negara-negara luar untuk menindas dan menyaingi China semakin meningkat.

“Angkatan tentera harus memperhebat latihan ketenteraan dan kesiagaan secara menyeluruh,” katanya.

Tambahnya, pasukan tentera mesti mencurahkan tenaga yang lebih besar untuk latihan di bawah keadaan pertempuran dan menguatkan tugas-tugas ketenteraan dalam semua arah.

Perbelanjaan pertahanan China masih lemah jika dibandingkan dengan Amerika Syarikat (AS) yang telah memperuntukkan lebih AS$800 bilion (RM3.58 trilion) untuk pasukan tenteranya pada tahun ini dengan penganalisis berkata, lebih banyak wang dibelanjakan daripada jumlah yang diumumkan secara rasmi itu.

Pada tahun lepas, bajet pertahanan China adalah sebanyak AS$210 bilion (RM941 juta).

Beijing telah menyalurkan berbilion-bilion dolar untuk memodenkan pertahanannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan sasaran untuk mentransformasikan pasukan tenteraanya yang besar untuk menjadi askar bertaraf dunia.

Ia telah mencetuskan persaingan yang kuat antara Beijing, Washington dengan kuasa-kuasa Barat yang lain.

Keadaan itu diperkuatkan lagi dengan ketegangan meningkat sejak beberapa tahun lepas antara China dan AS mengenai status Taiwan.

Keqiang dalam pada itu membuat rujukan standard dalam menentang kumpulan ‘pemisah’ di Taiwan selain mengulangi kedudukan Beijing terhadap pulau itu.

“Kita perlu mempromosikan pembangunan yang aman untuk hubungan rentas selat dan memajukan proses penyatuan semula (tanah besar China dan Taiwan) secara aman,” ujarnya.

Dalam pada itu, pakar-pakar menjangkakan beberapa kejutan akan berlaku dalam NPC dengan beribu-ribu ahli politik diterbangkan dari seluruh negara untuk mengundi undang-undang dan perubahan kakitangan yang telah diluluskan terlebih dahulu oleh Parti Komunis China yang memerintah.

Pada tahun lalu, China mencatatkan pertumbuhan hanya tiga peratus sekali gus meleset daripada sasaran ditetapkan iaitu sekitar 5.5 peratus, ekoran kesukaran yang dialami di bawah kesan dasar pembendungan ketat Covid-19 dan krisis hartanah.

“Mengatasi kesukaran dan cabaran yang besar, kami berjaya mengekalkan prestasi ekonomi yang stabil secara keseluruhan,” kata Keqiang. – AFP

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI