fbpx

EFL: Newcastle ikrar sedia kembali semula ke Wembley

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
NEWCASTLE gagal memberikan aksi terbaik menyebabkan mereka terpaksa akur dengan kekalahan 0-2 kepada United awal pagi semalam. – AFP

LONDON – Pengurus Newcastle United, Eddie Howe bersedia untuk menukarkan kekecewaan mereka tewas pada aksi final Piala Liga Inggeris kali ini untuk kembali semula ke Wembley pada aksi final pada kejohanan akan datang.

Beliau mengakui kekalahan 0-2 kepada Manchester United awal pagi semalam adalah perkara yang biasa berlaku kepada pasukannya apabila mereka mampu bermain dengan baik, tetapi gagal memanfaatkan pe­luang terhidang.

Bagaimanapun, Howe meng­akui perjalanan mereka ke final kali ini selepas 24 tahun tidak berada di pentas akhir mana-mana kejohanan adalah permulaan yang hebat untuk mereka terus berkembang menjadi kelab yang berjaya nanti.

“Perasaan kalah di pentas akhir sudah pastinya tidak begitu baik dan kami berasa sa­ngat kecewa. Namun, pada saya anda perlu melihat masa depan, ia membuatkan anda berasa ter­desak untuk kembali lagi ke sini (Wembley) dan memenangi trofi.

“Para penyokong sudah pasti sangat menakjubkan buat kami semua musim ini dan melihat pemain kecewa adalah suatu yang menyedihkan. Motivasi dan fikiran kami ketika ini adalah bagaimana untuk kami kembali lagi ke sini.

“Namun, kami perlu mening­katkan lagi kemampuan pasukan. Kami tidak boleh berasa selesa dan berpuas hati serta perlu membuktikan bahawa kami la­yak untuk berada di pentas final lagi selepas ini,” ujarnya.

Dalam pada itu, Howe menolak tanggapan bahawa Newcastle terlalu memberikan fokus kepada pemburuan kelompok empat pasukan terbaik sehingga menyebabkan mereka gagal memberikan aksi terbaik awal pagi semalam.

“Saya tidak fikirkan demikian. Para pemain memberikan res­pons yang sesuai dengan tugas dan tanggungjawab mereka.

“Mereka berdepan kekecewa­an hari ini dan selepas ini kami perlu berdepan tugas berat pada aksi liga menentang Manchester City. Ia menjadi cabaran yang besar buat kami, tetapi kami gembira untuk melakukannya,” jelasnya. – AGENSI

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI