fbpx

Radius pencarian Lans Koperal Edrin diperluas pagi ini

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
ISKANDAR ketika ditemui pemberita di pusat SAR di Pengkalan Pernu, Melaka, hari ini. - Foto oleh SYAFEEQ AHMAD / KOSMO!

MELAKA – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) akan memperluaskan radius pencarian seorang komando tentera darat yang dikhuatiri lemas sehingga lebih 10 batu nautika termasuk menggunakan aset udara akan disambung semula pagi ini.

Pengarah Maritim Melaka dan Negeri Sembilan, Kepten Maritim Iskandar Ishak berkata, tindakan itu dibuat selepas pasukan mencari dan menyelamat (SAR) mangsa, Lans Koperal Edrin Daintin, 25,  menemui jalan buntu menyebabkan operasi pencarian dihentikan pukul 7.30 malam tadi.

“Saya juga telah menghubungi ibu pejabat bagi kebenaran menggerakkan aset helikopter dan pasukan penyelam untuk membantu operasi mencari dan menyelamat (SAR) yang akan disambung pada pagi ini.

“Pencarian awal SAR telah dihentikan sementara pada pukul 7.30 malam tadi susulan jarak penglihatan yang semakin terhad dan faktor cuaca,” katanya ketika ditemui pemberita di pusat SAR di Pengkalan Pernu, di sini, hari ini.

Ujarnya, meskipun operasi SAR dihentikan sementara oleh agensi penyelamat, namun usaha mencari masih diteruskan dengan bantuan komuniti nelayan yang berada di perairan tersebut.

Kosmo! malam tadi melaporkan mangsa yang bertugas di Unit Skuadron Bot Kombatan Rejimen 22 Komando Kem Iskandar Mersing, Johor hilang dalam keadaan memakai pakaian kursus serta peralatan menyelam di Pulau Undan, Merlimau. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI