fbpx

KBS mahu gilap lebih ramai Kogi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Adam Adli (tengah) ketika menghadiri majlis pertandingan akhir bola sepak 'Road to Glory to Real Madrid 2033 di Stadium Permatang Rawa, Bandar Baru Perda hari ini.

SEBERANG PERAI – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mahu lebih ramai bakat baharu bola sepak seperti R. Kogileswaran atau lebih dikenali dengan nama Kogi digilap pada masa depan.

Timbalan Menterinya, Adam Adli Abd. Halim berkata, untuk itu pembangunan sukan tersebut perlu dilakukan secara berterusan di peringkat akar umbi atau pada usia awal.

Dalam hal tersebut, katanya, kementerian amat menggalakkan mana-mana persatuan atau pihak persendirian turut menggembleng usaha membangunkan sukan berkenaan serta sukan-sukan lain yang berpotensi.

“Cungkil bakat ini perlu dibuat pada usia awal dan kalau harapkan satu pihak sahaja (KBS), mungkin takkan sampai ke semua tempat (secara menyeluruh),” katanya.

Beliau ditemui pemberita pada majlis penyampaian hadiah kejohanan bola sepak ‘Road to Glory to Real Madrid 2023’ yang turut dihadiri oleh bekas Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas di Stadium Mini Permatang Rawa, Bukit Mertajam, di sini hari ini.

Kogileswaran atau Kogi, 24, yang pernah menyarung jersi skuad kebangsaan kini menyertai kelab Korea Selatan, Chungbuk Cheongju FC selepas dilaporkan mengikat kontrak selama setahun bersama pasukan liga divisyen dua (K2) negara itu.

Mengulas lanjut, Adam Adli berharap agar bakat-bakat muda ini dapat mengikut jejak langkah Kogi jika diberi peluang dan tidak hanya memberi tumpuan untuk beraksi di negara sendiri sahaja apabila dewasa kelak.

“Apabila mereka balik nanti (pulang ke Malaysia), mungkin mereka boleh menyumbang pula untuk (pembangunan) bola sepak di negeri masing-masing (jika beraksi di luar negara),” katanya.

Dalam pada itu, Sekolah Sukan Negeri (SSN) Kedah FC muncul juara ‘Road to Glory to Real Madrid 2023′ selepas menamatkan kejohanan liga sepusingan itu di tangga teratas sekaligus melayakkan mereka menyertai program klinik bola sepak Yayasan Real Madrid di Madrid, Sepanyol.

Selain SSN Kedah FC, pasukan lain yang turut serta dalam pusingan akhir kejohanan itu ialah KBB Allstar FC, Real Humble FC, To’ Kandu Kids FC, Kadir FC dan Black Tigers FC dan Singa Muda Perlis FC.

‘Road to Glory to Real Madrid’ merupakan kejohanan anjuran TH Global Football Camp (THGFC) dengan kerjasama beberapa penaja utama.

Selain Real Madrid, THGFC sebelum ini dikatakan pernah bekerjasama dengan kelab Bundesliga di Jerman iaitu Borussia Dortmund untuk membawa bakat muda negara menjalani latihan bola sepak di sana pada 2019. -KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI