fbpx

Pencipta BoBoiBoy dedah negara Islam tolak watak Yaya bertudung

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Pencipta animasi BoBoiBoy, Mohd. Nizam (gambar dalam bulatan) membuat pendedahan bahawa banyak negara Islam menolak imej bertudung Yaya yang popular dalam siri berkenaan.

PETALING JAYA – Pencipta jenama animasi tempatan, BoBoiBoy iaitu Mohd. Nizam Abdul Razak membuat pendedahan mengejutkan watak kartun siri tersebut, Yaya ditolak untuk divisualkan dengan imej bertudung di kebanyakan negara Islam bagi pasaran antarabangsa.

Nizam, 39, berkata, akibatnya, watak Yaya digantikan dengan Hanna (yang tidak bertudung) untuk pasaran antarabangsa demi memenuhi kehendak audiens terutama dari negara majoriti penduduknya Muslim.

“Pada 2010, kami ‘pitch’ BoBoiBoy kepada Disney Channel Asia. Antara isu yang kami risaukan ialah watak Yaya kerana bertudung.

“Apabila kami tanya kepada Laura  (ketua Disney Channel Asia) pada ketika itu, dia memberikan dorongan untuk teruskan visual Yaya bertudung.

“Kami terkejut kerana pada persepsi kami mungkin akan timbul isu hijab tetapi beliau berkata Yaya perlu kekal bertudung kerana itu yang unik tentang animasi dari rantau ini.

“Jadi kami teruskan watak Yaya bertudung. Jika anda rasa itu mengejutkan, ada lagi yang lebih mengejutkan!,” dedahnya menerusi bebenang menerusi Twitter.

Menurut Nizam, apa yang mengejutkan apabila banyak negara yang penduduk majoritinya Muslim meletakkan syarat karakter Yaya agar tidak bertudung.

“Apabila kami mahu memasuki beberapa negara majoritinya Muslim, di situ pula isu tudung menjadi sensitif. Mereka meletakkan syarat untuk Yaya tidak bertudung. Jika anda perasan, ada versi Yaya yang digantikan dengan Hanna yang tidak bertudung.

“Pelik bin ajaib apabila yang bukan Muslim menerima watak Yaya bertudung tetapi negara majoriti Muslim pula tidak menerima watak itu dengan imej muslimah. Pada awalnya, kami ikutkan kehendak mereka tetapi kini kami tidak lagi tunduk kepada permintaan sebegitu,” luahnya.

Sehubungan itu, ujar Nizam, untuk jenama animasi Animonsta Studios berikutnya, pihaknya tidak akan lagi tunduk dengan kehendak bukan-bukan yang membantutkan perihal kepercayaan dan budaya rantau ini.

“Kami sedar jika kita sendiri tidak mengetengahkan kepercayaan dan budaya dari rantau ini, siapa lagi? Kita tidak mungkin menjadi unik dengan cuba menjadi sama seperti yang lain.

“Kini watak Mara dalam Mechamato pula menjadi watak yang digemari peminat terutama dari Jepun dan luar negara. Mara bukan sahaja bertudung tetapi juga berkerusi roda,” ciapnya lagi.

BoBoiBoy merupakan siri animasi televisyen tempatan terbitan Animonsta Studios yang berjaya mencipta fenomena tersendiri di peringkat antarabangsa termasuk Indonesia, Thailand, India, Vietnam dan China. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI