fbpx
Gambar Al-Sultan Abdullah menaiki bas khas yang disediakan Kerajaan United Kingdom yang dikongsi di laman Facebook Istana Negara.

Agong, permaisuri naiki bas khas hadiri Istiadat Pemakaman Ratu Elizabeth II

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA – Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah telah berkenan mencemar duli menaiki bas bersama Baginda Raja-Raja dan Ratu-Ratu serta ketua-ketua negara asing.

Keberangkatan baginda berdua itu bagi menghadiri Istiadat Pemakaman Negara mendiang Ratu Elizabeth II di London, United Kingdom, yang telah berlangsung semalam.

Istana Negara dalam satu kenyataan di laman Facebook juga memaklumkan Seri Paduka Baginda berdua turut berkenan menaiki bas bersama Raja-Raja dan Ratu-Ratu serta ketua-ketua negara asing untuk berangkat menghadiri Majlis Resepsi Baginda Raja United Kingdom, Raja Charles III, dan Istiadat Penghormatan Terakhir mendiang Ratu Elizabeth II di London pada 18 September 2022 lalu.

“Raja-Raja dan Ratu-Ratu negara asing yang berangkat menaiki bas untuk ulang-alik semasa majlis dan istiadat-istiadat tersebut termasuk Baginda-Baginda Raja Philippe dan Ratu Mathilde (Belgium); Raja Felipe dan Ratu Letizia (Sepanyol); Raja Carl XVI Gustaf dan Ratu Silvia (Sweden), Raja Abdullah dan Ratu Rania (Jordan) serta Raja Belanda Willem-Alexander dan Ratu Maxima.

Baginda Maharaja Jepun, Maharaja Naruhito, dan Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah juga berkenan menaiki bas istimewa yang telah disediakan oleh Kerajaan United Kingdom bagi memudah dan melancarkan pergerakan ke majlis dan istiadat tersebut.-KOSMO! ONLINE

POPULAR