fbpx
Rosol (kanan) beramah mesra dengan salah seorang pengguna pada Program Jualan Keluarga Malaysia di sebuah pasar raya di Manir di Kuala Terengganu hari ini.

KPDNHEP, PDRM siasat penyelewengan diesel didalangi VIP

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA TERENGGANU – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memandang serius pembongkaran sindiket penyeludupan minyak diesel bersubsidi yang dilaporkan berlaku di Johor baru-baru ini.

Timbalan Menteri KPDNHEP, Datuk Rosol Wahid berkata, siasatan bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang dilakukan bagi mencari dalang sebenar di sebalik sindiket tersebut.

“Kita tidak akan berkompromi. Tidak kisah dalang itu ahli politik, penjawat awam atau orang biasa sahaja, tindakan tegas pasti diambil kerana ia adalah satu pengkhianatan besar terhadap negara.

“Subsidi berkenaan sepatutnya dinikmati oleh nelayan, petani dan penternak namun kewujudan sindiket telah merosakkan rantaian bekalan,” katanya selepas meninjau Program Jualan Keluarga Malaysia di sebuah pasar raya di Manir di sini hari ini.

Kosmo! hari ini melaporkan sebuah sindiket dipercayai didalangi orang kenamaan mengaut keuntungan berpuluh juta ringgit dengan menjual minyak diesel bersubsidi tersebut di tengah laut di Johor.

Mengulas lanjut, Rasol berkata, KPDNHEP juga sedang mempertingkatkan penguatkuasaan bagi menangani ketirisan barangan bersubsidi termasuk diesel.

Jelas beliau, antara tindakan diambil ialah arahan melarang stesen minyak menjual RON 95 kepada kenderaan berpendaftaran asing di seluruh Malaysia.

“Bagi diesel pula, kita tetapkan had tertentu untuk pembelian di stesen minyak pada satu-satu masa,” katanya. – KOSMO! ONLINE

POPULAR