fbpx
Penjual daging lembu menunggu pelanggan di Pasar Senin, Jakarta pada 31 Mei lalu. - Liputan6

Rakyat Indonesia diminta tidak takut makan daging lembu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JAKARTA – Jabatan veterinar Kota Bandung memaklumkan pengguna tidak perlu berasa takut untuk membeli dan memakan daging ternakan disebabkan penularan Penyakit Mulut dan Kuku (FMD), lapor laman Tribunnews, kelmarin.

FMD yang merupakan wabak endemik pada haiwan ternakan Indonesia tidak akan menyebabkan penyakit pada tubuh manusia.

FMD bukanlah zoonosis kerana penyakit ini tidak berjangkit daripada haiwan kepada manusia atau sebaliknya.

“FMD bukan penyakit zoonosis. Jadi ia tidak berjangkit kepada manusia. Manusia bukan perumah. FMD hanya menyerang haiwan berkuku nombor genap. Manusia mempunyai bilangan kuku ganjil,” kata Pihak Berkuasa Veterinar Kota Bandung, Barat. Jawa, Elise Wieke.

Elise berharap orang ramai akan terus mengambil produk ternakan sama ada segar atau diproses seperti biasa.

“Bagi masyarakat, teruskan makan haiwan yang mudah dijangkiti FMD. Tanpa perlu takut dan ragu-ragu. Yang penting prosesnya betul iaitu dimasak mengikut keperluan,” jelasnya.

Walaupun produk haiwan segar yang terdedah kepada FMD selamat untuk dimakan, beliau meminta orang ramai memprosesnya dengan cara yang betul.

Ini bukan kerana potensi virus itu menjangkiti manusia tetapi bagi memutuskan rantaian penularan melalui manusia sebagai pembawa.

“Seandainya daging itu direbus sekurang-kurangnya 30 minit sebelum dimasak atau sekadar dibiarkan dalam peti sejuk selama 24 jam, virus itu akan mati,” katanya. – Agensi

POPULAR