fbpx

Petani terkejut lihat anak ayam berkaki empat

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Nong Nam Chok mengalami keadaan kecacatan kelahiran genetik dan sejenis kecacatan kongenital anggota badan. – Thaiger

BANGKOK – Seorang petani di wilayah Nong Khai, Thailand, terkejut apabila mendapati seekor anak ayam yang dibelinya mempunyai empat kaki dan dua punggung, lapor laman berita Thaiger semalam.

Lelaki bernama Idisak itu membeli 1,000 ekor anak ayam betina dan meletakkan haiwan-haiwan tersebut di dalam reban miliknya di Big Bum Farm.

Salah seekor ayam itu mencuri perhatian Idisak kerana keadaan fizikalnya yang luar biasa.

“Saya membela ayam selama 15 tahun dan sepanjang tempoh tersebut, saya  tidak pernah melihat anak ayam mempunyai empat kaki dan  dua punggung,” katanya.

Berita mengenai anak ayam itu pantas  tersebar  dengan  orang ramai mengunjungi ladang ternakan  Idisak bagi melihat sendiri keganjilan tersebut.

Ayam itu bahkan diberi nama Nong Nam Chok, bermaksud si kecil yang membawa tuah.

Ada antara penduduk kampung  datang ke situ setiap hari dengan harapan agar haiwan itu dapat membawa kemewahan kepada mereka selain ada yang membuat ramalan nombor ekor.

Kejadian anak ayam berkaki empat pernah dilaporkan di China, India dan Thailand dengan nama saintifik bagi ke­adaan itu adalah  polymelia.

Polymelia merupakan sejenis kecacatan genetik di mana anak ayam yang mengalami sindrom tersebut mempunyai lebihan anggota badan yang mengecut atau cacat. – Agensi 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI