fbpx

MCMC siasat video aksi sumbang, jelik pengasas produk kecantikan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Tangkap layar video yang dipaparkan di media sosial baru-baru ini akan disiasat pihak MCMC dan PDRM.

PETALING JAYA – Pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menjalankan pemeriksaan bagi tujuan siasatan terhadap beberapa pengasas produk kecantikan serta selebriti terkenal yang memuat naik kandungan boleh disifatkan jelik di Instagram dan TikTok mereka baru-baru ini.

MCMC dalam satu kenyataan berkata, siasatan itu dijalankan terhadap ketiga-tiga individu terlibat di sekitar Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, semalam.

“MCMC memandang serius tindakan beberapa pengasas produk kecantikan dan selebriti terkenal yang telah memuat naik kandungan yang boleh disifatkan sebagai sumbang dan jelik di laman aplikasi Instagram dan TikTok masing-masing.

“Siasatan dibuat susulan aduan yang diterima daripada orang ramai berhubung tindakan individu-individu berkenaan. Siasatan lanjut berkaitan kes ini masih dijalankan,” katanya di sini hari ini.

Kes disiasat di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara tidak melebihi satu (1) tahun atau kedua- duanya, dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

“Sehubungan itu, orang ramai khususnya para selebriti yang mempunyai pengaruh di dalam masyarakat seharusnya menunjukkan teladan yang baik dan peka untuk tidak memuat naik kandungan yang bertentangan dengan undang-undang,” tambahnya.

Terdahulu, tular sebuah video memaparkan aksi tepuk punggung membabitkan empat selebriti dan usahawan iaitu penyanyi Ifa Raziah, Datuk Seri Vida, Kak KM dan Cheta Pot Pet. – KOSMO! ONLINE.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI