fbpx
Prayut membuat laporan polis mengenai ciapan ugutan rogol terhadap anak kembarnya pada 23 Mac tahun lalu. - The Nation

Lelaki ugut rogol anak PM Thai dipenjara 5 tahun

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BANGKOK – Seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara lima tahun tanpa parol selepas memuat naik komen di laman Twitter berbaur ugutan rogol terhadap anak kembar perempuan Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-o-cha, lapor laman berita Thaiger  semalam.

Mahkamah Jenayah Bangkok Selatan mendapati lelaki itu bersalah kerana mengugut melakukan jenayah dan melanggar Akta Jenayah Komputer berhubung kenyataannya yang disiarkan pada Mac tahun lalu.

Pada Mac 2021, lelaki bernama Wuttichai itu menulis ciapan di akaun Twitternya berbunyi: “Jika sesiapa menjumpai anak perempuan Prayut di mana-mana, jangan lupa untuk merogol mereka.”

PM Prayut memfailkan kes terhadap penulis ciapan itu di Balai Polis Nang Loeng,  Bangkok pada 23 Mac tahun lepas kerana melanggar kedua-dua Akta Jenayah Komputer dan Seksyen 85 Kanun Keseksaan Thailand mengenai Menerbitkan Jenayah.

Pada mulanya, Wuttichai memberitahu polis bahawa  akaun Twitter miliknya dia digodam dan ciapan itu bukan hasil tulisannya.

Bagaimanapun, apabila polis menggeledah kediaman Wuttichai dan memeriksa peranti komputer ribanya, mereka tidak menemui bukti bahawa dia telah digodam.

Wuttichai akhirnya mengaku melakukan jenayah itu dan mahkamah menjatuhkan hukuman selepas lebih setahun ciapan itu disiarkan.

Pada mulanya, mahkamah menjatuhkan hukuman penjara  7.5 tahun tetapi memandangkan ini adalah kesalahan jenyahanya yang pertama, pihak berkuasa bersetuju mengurangkan hukuman Wuttichai sebanyak 2.5 tahun. – Agensi

POPULAR