fbpx
Gambar hiasan.

PTPTN terima RM1.9 bilion bayaran balik

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA – Sebanyak RM1.9 bilion bayaran balik telah diterima oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi tempoh enam bulan bermula 1 November 2021 sehingga 30 April 2022.

Ketua Eksekutif PTPTN, Ahmad Dasuki Abdul Majid berkata, dalam tempoh tersebut, seramai 443,722 peminjam telah menikmati insentif diskaun berjumlah RM206.89 juta.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada para peminjam PTPTN yang telah membuat bayaran balik dan menikmati diskaun yang disediakan.

“Ini membuktikan sokongan peminjam terhadap usaha kerajaan dan PTPTN dalam melestarikan dana pembiayaan pendidikan untuk masa depan generasi akan datang dengan melaksanakan tanggungjawab membayar balik pinjaman mereka,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahmad Dasuki berkata, PTPTN juga berharap agar kerjasama dan sokongan daripada semua peminjam untuk membuat bayaran balik dikekalkan bagi memastikan PTPTN dapat meneruskan pinjaman pendidikan kepada generasi akan datang.

“Ini untuk memastikan tiada pelajar yang gagal memasuki Institusi Pengajian Tinggi (IPT) disebabkan masalah kewangan. Terima kasih juga kepada pihak Kerajaan yang sentiasa prihatin dan mengambil berat terhadap kebajikan peminjam PTPTN,” ujarnya.

Tambahnya, PTPTN juga komited untuk memastikan penyampaian perkhidmatan yang terbaik dapat diberikan kepada para peminjam.

“Kini, bayaran balik pinjaman dapat dilaksanakan dengan lebih mudah, cepat dan selamat melalui aplikasi myPTPTN yang boleh dimuat turun di telefon mudah alih melalui platform pengedaran digital seperti ‘App Store’ bagi pengguna iOS, ‘Play Store’ (Android) dan ‘Huawei AppGallery’ (Huawei).

“Untuk sebarang pertanyaan, orang ramai boleh melayari portal rasmi di www.ptptn.gov.my atau menghubungi PTPTN melalui Careline 03 – 2193 3000 termasuk media Sosial Rasmi PTPTN,” jelasnya.

Terdahulu, kerajaan bersetuju memberikan insentif diskaun bayaran balik kepada peminjam PTPTN bagi tempoh enam bulan melalui pembentangan Bajet 2022. – KOSMO! ONLINE

POPULAR