fbpx

Kadar tambang ECRL berpatutan dan mesra rakyat – Ka Siong

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Tangkap layar video penjelasan oleh Ka Siong yang dikongsikan di laman Facebook hari ini.

PUTRAJAYA – Kadar tambang bagi Projek Landasan Rel Pantai Timur (ECRL) yang akan ditentukan kelak adalah setara dengan kadar tambang perkhidmatan kereta api sedia ada yang berpatutan dan mesra rakyat.

Itu jaminan diberikan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berhubung kadar tambang ECRL yang sebelum ini menjadi pendebatan segelintir pihak.

Ka Siong berkata, kadar tambang itu kelak akan diselia oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD), agensi di bawah Kementerian Pengangkutan (MOT).

“Jaminan itu dibuat berdasarkan fakta dan realiti projek berkenaan,” katanya menerusi satu perkongsian rakaman video di Facebook, hari ini.

Katanya, pihaknya turut menjangkakan ECRL mampu menjana trafik penumpang dan kargo yang tinggi memandangkan jajarannya melalui kawasan industri berat dan hab pembuatan selain dihubungkan dengan pelabuhan utama negara.

Ka Siong berkata, perkhidmatan penumpang turut menjangkakan permintaan penumpang yang tinggi memandangkan jajarannya akan melalui bandar-bandar utama di Pantai Timur.

Berhubung isu laluan tunggal (single-track) pula, Ka Siong berkata, keputusan itu dibuat pada tahun 2019 ketika zaman pemerintahan Pakatan Harapan (PH) dan ia disifatkan memadai bagi unjuran trafik muatan kargo dan penumpang ECRL.

Berhubung dakwaan kononnya ECRL dikuasai negara asing, Ka Siong berkata, dakwaan itu sengaja dicetuskan sebagai satu propaganda berniat jahat yang berniat memburukkan imej Malaysia di mata dunia.

“Untuk makluman, Malaysia Rail Link (MRL) adalah sebuah anak syarikat milik penuh Menteri Kewangan (Diperbadankan) [MOF (Inc.)] dan telah menandatangani satu memorandum persefahaman (MOU) dengan China Communications Construction Company Ltd (CCCC) bagi menubuhkan syarikat usahasama dengan pemilikan 50:50.

“Melalui MOU ini, 80 peratus daripada keuntungan operasi akan dimiliki MRL dan bakinya dimiliki CCCC dan sebarang kerugian operasi akan ditanggung bersama 50:50,” katanya.

Jelas Ka Siong lagi, aset ECRL adalah 100 peratus milik Malaysia melalui MRL dan tanah-tanah di sepanjang jajaran ECRL juga adalah rizab kereta api yang tidak boleh dipindah milik.

“Saya tidak mampu mengubah tanggapan sesetengah pihak yang tetap dengan pendiriannya walaupun ia songsang, tidak tepat dan jauh terpesong daripada realiti.

“Saya di sini hanya menjelaskan perkara sebenar bersandarkan kepada fakta. Saya sedaya upaya memberi penjelasan yang mudah difahami semua pihak,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI