fbpx

Tindakan tegas menanti pencuri karang di Tanjung Tuan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
BAKRI Sawir (depan dua dari kanan) dan Doreen Wee Siew Leen (depan dua dari kiri) melepaskan penyu sempena Program Pemuliharaan Biodiversiti Marin di Pantai Tanjung Biru, Port Dickson hari ini.-FOTO : MOHD. SHAHJEHAN MAAMIN.

PORT DICKSON – Tindakan undang-undang yang tegas menanti kepada mana-mana pihak yang menceroboh kawasan larangan perikanan di Tanjung Tuan termasuk yang cuba mencuri karang.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri Sembilan, Datuk Bakri Sawir berkata, tindakan tersebut boleh diambil berikutan kawasan perairan Tanjung Tuan telah diwartakan sebagai kawasan larangan penangkapan ikan termasuk pengambilan karang atau rumpai laut.

“Kerajaan negeri akan ambil tindakan kepada mana-mana pihak yang cuba menceroboh atau merosakkan kawasan perairan marin seperti latok dan karang di Tanjung Tuan. Sekiranya masih berdegil, mereka akan didakwa mengikut undang-undang yang ditetapkan.

“Saya juga berharap orang ramai menjaga kawasan marin ini supaya tidak tercemar yang sekali gus boleh memusnahkan alam semula jadi.

“Semua pihak perlu bekerjasama termasuk pelancong agar kawasan ini boleh diwarisi oleh anak cucu,” katanya kepada pemberita pada Program Pemuliharaan Biodiversiti Marin di Pantai Tanjung Biru dekat sini hari ini.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Sembilan, Doreen Wee Siew Leen berkata, sejak tahun 2019 sehingga kini, sebanyak tiga kes pencerobohan kawasan tersebut telah diterima pihaknya

“Pihak kami telah meletakkan tiga papan tanda di Tanjung Tuan ini bagi memaklumkan larangan tersebut kepada orang ramai. Kebanyakan mereka yang cuba memasuki kawasan ini untuk mengambil karang untuk dijual dan latok yang diambil pula adalah untuk dimakan sendiri atau dijual,” katanya- KOSMO! ONLINE.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI