fbpx
TANGKAP layar video edaran Kementerian Pertahanan Rusia menunjukkan pengeboman semasa latihan bersama angkatan tentera Rusia dan Belarus di padang tembak berhampiran Brest. - AFP

Perang Rusia-Ukraine kini bermula

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

MOSCOW – Presiden Rusia, Vladimir Putin telah mengarahkan pencerobohan ke atas Ukraine, menyifatkan ia sebagai ‘operasi ketenteraan khas’ dan bukan bertujuan menduduki negara itu.

Menurut laporan akhbar Daily Mail, Putin memberitahu anggota perkhidmatan Ukraine untuk meletakkan senjata dan pulang ke rumah ketika dia mengisytiharkan perang ke atas Ukraine dalam ucapan awal pagi kepada negara itu.

Putin berkata Rusia tidak boleh wujud dengan ancaman berterusan yang berpunca dari wilayah Ukraine dan pertempuran antara askar Rusia dengan Ukraine adalah tidak dapat dielakkan.

‘Saya telah memutuskan untuk menjalankan operasi ketenteraan khas. Rusia tidak boleh wujud dengan ancaman berterusan yang berpunca dari wilayah Ukraine.

‘Anda dan saya tidak mempunyai peluang untuk melindungi rakyat kita selain daripada yang kita gunakan hari ini,” kata Putin dalam ucapannya.

Dalam beberapa minit ucapan awamnya, letupan boleh didengari di ibu kota Kiev serta bandar Kramatorsk di tengah Ukraine dan Odessa di selatan.

POPULAR