fbpx
Norolazali Sulaiman (tiga dari kanan) diberi penerangan ketika meninjau pembinaan Hospital Bera, di Bera, Pahang hari ini.

Hospital Bera beroperasi April ini

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Oleh AZIZAH SHAFIEI

BERA – Penantian kira-kira 150,000 penduduk daerah ini untuk melihat projek Hospital Bera siap sepenuhnya akhirnya menjadi kenyataan apabila hospital yang mula dibina pada 2010 itu bakal beroperasi pada penghujung April ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Kesihatan Negeri, Datuk Seri Norolazali Sulaiman berkata, hospital yang memasuki kerja akhir penyediaan peralatan dan perabot itu dijangka mula dimasuki petugas pentadbiran pada Mac ini.

“Paling awal kita jangka menjelang Mac kakitangan pentadbiran akan memulakan tugas di sini dan bulan seterusnya kakitangan bahagian perkhidmatan lain akan masuk secara berperingkat-peringkat.

“Berdasarkan taklimat tadi kita percaya Hospital Bera ini dapat mula beroperasi selewat-lewatnya penghujung April nanti,” katanya ketika ditemui pada lawatan Kerja Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Kesihatan Negeri Pahang Ke Hospital Bera di sini hari ini.

Hospital Bera yang bernilai RM88 juta mula dibina pada Oktober 2010, namun tertangguh berikutan kontraktor yang dilantik gagal menyiapkannya mengikut jadual.

Difahamkan, pembinaan hospital itu kemudiannya diserahkan kepada kontraktor kedua pada 2012 yang sepatutnya disiapkan pada 2015, namun ia masih gagal disiapkan sebelum ia diambil alih kontraktor ketiga pada 5 Januari lalu tahun lalu.

Norolazali berkata, secara fizikalnya, projek hospital tersebut telah siap 95 peratus dan kini dalam proses terakhir bagi penyediaan perabot-perabot termasuk aksesori bangunan.

“Jika semuanya berjalan lancar dan mengikut jadual, saya percaya hospital ini dapat beroperasi sepenuhnya hujung tahun hadapan,” ujarnya. – KOSMO! ONLINE

POPULAR