fbpx
TANGKAP layar rakaman video tular sekumpulan pengunjung beriadah di sebuah taman tema di Tambun yang didakwa gagal patuh SOP.-- Foto MEDIA SOSIAL

Polis siasat video tular pengunjung taman tema

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

IPOH – Polis sedang meneliti video tular yang memaparkan aktiviti riadah sekumpulan pengunjung di sebuah taman tema di Tambun yang dikatakan tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Yahaya Hassan berkata, siasatan sedang dijalankan bagi mengenal pasti sama ada wujud ketidakpatuhan SOP Fasa Empat Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Katanya, beberapa fakta berkaitan kejadian tersebut sedang diteliti selain mengenal pasti individu dalam rakaman video berkenaan.

“Kita telah mengesan satu video tular yang didakwa berlaku di Ipoh, semalam di mana semakan dengan pihak pengurusan taman tema itu mendapati kejadian tersebut berlaku antara pukul 1 hingga 6 petang, Sabtu lalu.

“Menurut pihak pengurusan taman tema itu, kapasiti kolam di premis berkenaan boleh memuatkan seramai 500 orang pada satu-satu masa dan semasa kejadian, kapasiti pengunjung tidak sampai 50 peratus,” katanya dalam kenyataannya di sini hari ini.

Menurutnya, orang ramai dinasihatkan agar tidak membuat spekulasi mengenai video tersebut yang boleh menjejaskan siasatan polis.

Terdahulu, beberapa video tular di media sosial dengan memaparkan sekumpulan pengunjung beriadah di dalam kolam sebuah taman tema hingga mendapat perhatian umum kerana didakwa gagal patuh SOP. – K! ONLINE

POPULAR