fbpx

‘Kacang hijau RM8.99 sebiji, beli sekilo boleh bankrup’ – Netizen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Tangkap layar harga kacang hijau yang yang dikira mengikut jumlah biji di sebuah pasar raya raih perhatian ramai.

PETALING JAYA – Membuat perbandingan harga barangan terlebih dahulu sebelum membeli menjadi kebiasaan dalam kalangan pengguna terutamanya bagi mereka yang selalu membeli barang dapur, pastinya akan lebih peka dengan harga semasa yang dijual.

Baru-baru ini, tular sebuah video memaparkan gelagat seorang lelaki yang berkira-kira semasa membeli kacang hijau di sebuah pasar raya berjaya menarik perhatian orang ramai.

Menerusi perkongsian @Meowwww di media sosial, harga kacang hijau yang dipaparkan adalah RM8.99 bagi setiap satu biji dan lelaki tersebut sedang mengira biji kacang yang ingin dibelinya dengan membuat anggaran harga mengikut jumlah biji yang diambil.

Biasanya, untuk barang seperti kacang hijau akan dijual berdasarkan berat dalam gram atau kilogram, namun berbeza dengan harga yang terpampang pada tanda harga apabila ia dikira mengikut biji.

Rata-rata orang ramai terhibur melihat situasi itu dan ada juga menganggap mungkin berlaku kesilapan maklumat ketika harga tersebut ditulis.

“Positif la, mungkin kacang hijau ini diimport dari planet Marikh,” kata @nik.

“Kalau harga kira ikut biji, memang setiap kali nak bayar, jurujual akan kira sama-sama semula berapa biji yang diambil, lepas dua pelanggan, jurujual boleh gila,” kata @takotakolala.

“Patutlah masih banyak kacang hijau dalam bekas, setiap orang beli sebiji dua sahaja, itu pun dah mahal,” kata @kedhuneys. – K! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI