fbpx

Kakaktua bionik dengan paruh titanium

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Paruh titanium robotik cetakan tiga dimensi (3D) dipasang pada burung itu dalam operasi selama 90 minit. - Newsflash

JOHANNESBURG, Afrika Selatan – Seekor burung kakaktua bernama Max memiliki paruh titanium robotik cetakan tiga dimensi (3D) setelah ia kehilangan paruh sebenarnya dalam satu pergaduhan dua tahun lalu, lapor akhbar The Sun semalam.

Burung berusia 20 tahun itu kini mampu makan makanan pejal dan membengkokkan palang sangkarnya.

Pakar bedah memasang logam itu pada paruhnya yang kudung dalam operasi selama 90 minit.

Trevor Glover, 75, yang merupakan pemilik rumah perlindungan burung itu di Plettenberg Bay, Afrika Selatan, berkata: “Apabila orang ramai mendengar bunyi patukan paruh titaniumnya pada palang sangkar, mereka gementar dan berkata, saya tidak mahu dipatuk oleh paruh burung itu!

Glover mengambil Max sebagai anak angkat kerana selalu dibuli oleh burung yang lebih dominan dalam kawanannya. 

“Max datang kepada saya apabila pemiliknya berpindah ke luar negara. Ia suka bersaing tetapi paruhnya lemah ketika bertarung dengan kakaktua lain.’’ 

‘’Jadi, saya masukkan ia ke dalam sangkar berasingan dengan burung lain yang juga mempunyai paruh rosak. Namun, burung-burung itu bergaduh semasa musim mengawan kerana merebut seekor burung betina dan paruh Max yang lemah telah tercabut,’’ jelasnya. 

Tambahnya, burung itu terpaksa makan makanan lembut tanpa biji atau kacang dan selalu ‘sedih’. Berat badan Max seterusnya merosot dan Glover tidak tahu bagaimana burungnya  akan meneruskan hidup tanpa boleh makan atau melindungi diri. 

‘’Kemudian saya terlihat dokumentari tentang haiwan  yang mempunyai anggota badan palsu seperti gajah, kuda belang dan babun, jadi saya fikir mungkin boleh mendapatkan paruh baharu untuknya,” kata lelaki itu. – Agensi

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI